Verbouwing

Waterzuivering – waarom het zo belangrijk is

De belangrijkste feiten in het kort
 • Waterzuivering is belangrijk om schoon drinkwater van goede kwaliteit in huis te hebben.
 • De drinkwaterverordening bevat alle eisen voor water van de hoogste kwaliteit.
 • Kalkafzetting kan worden voorkomen door waterbehandeling en de energiekosten kunnen worden verlaagd.

Een kopje koffie of thee zetten zonder schoon water is gewoon onmogelijk. Iedereen heeft schoon water nodig in zijn huishouden, of het nu is om te koken, te wassen of voor persoonlijke hygiëne. Vandaag hoeft niemand het zonder schoon water te stellen. Moderne waterzuivering maakt het mogelijk. Schoon water creëert een hoge levenskwaliteit. Het is belangrijk hiervan gebruik te maken.

Waterzuivering – waarom heeft het zin?

Moderne waterzuivering heeft vele voordelen. Het beschermt de leidingen, alle huishoudelijke apparatuur en mensen. Waterzuivering verandert doelbewust de kwaliteit van het water. Schadelijke stoffen zoals:

 • Zouten
 • Mangaan
 • Leiden
 • Kalk
 • Germs
 • Micro-organismen

uit het water worden gehaald. Sinds de 19e eeuw zoekt men naar manieren om de waterkwaliteit te verbeteren. Aanvankelijk werden zandfilters gebruikt om het water te zuiveren. Toen experimenteerde men met chloor. Iedereen kent nog de sterke chloorgeur van zwembaden. Water behandelen en het duurzaam verbeteren heeft dus een lange traditie.

Tegenwoordig wordt waterzuivering uitgevoerd met moderne technologie. De precieze eisen voor de kwaliteit van het water zijn vastgelegd in de Drinkwaterverordening.

Het juiste doen voor het milieu

De nieuwste waterzuiveringstechnologieën worden gebruikt om aan de individuele behoeften van de mensen te voldoen. Daartoe behoren het behoud van de waarde van voorzieningen, de verbetering van de kwaliteit van het leven en het behoud van de gezondheid. Tegelijk moeten moderne waterzuiveringssystemen ook van hoge kwaliteit en doeltreffendheid zijn.

Dit maakt het heel gemakkelijk om het juiste te doen voor het milieu. Iedereen die dagelijks water gebruikt om te koken, schoon te maken of voor persoonlijke hygiëne kan erop vertrouwen dat het water aan de eisen van hygiëne en veiligheid voldoet.

Waterzuivering heeft tegenwoordig vele facetten. Er is geen eenduidige oplossing. Het water wordt ontsmet, onthard, gefilterd en er worden nuttige additieven aan toegevoegd. Producten voor waterzuivering zijn er voor kleine huishoudens, maar ook voor bedrijven.

Wanneer heb je waterzuivering nodig?

Als je de kraan zonder aarzeling wilt opendraaien, d.w.z. je wilt veiligheid, dan moet je een waterbehandelingssysteem gebruiken. Schoon water van hoge kwaliteit wordt niet rood gekleurd door roest. Het is ook niet besmet met ziektekiemen. De waterleverancier gebruikt over het algemeen waterbehandeling om biologisch, chemisch en hygiënisch veilig drinkwater te leveren.

In het huishouden is waterzuivering alleen nodig als het drinkwater in het huis door oude leidingen loopt voor het uit de kraan komt. Dan kan er vuil en roest in het drinkwater terechtkomen. Ook micro-organismen worden er zo uitgefilterd.

Water vervoert ook stoffen als magnesium, zout, kalk of ijzer. Sommige additieven zijn wenselijk, andere vormen geen gevaar voor de gezondheid. Daarom kun je het zonder aarzelen drinken. Maar als het water te hard is, tast het de toestellen en leidingen aan. Maar er zijn filter- en onthardingssystemen die kalkaanslag voorkomen en de toestellen een lange levensduur geven.

Wat smaak betreft verschilt behandeld water niet van onbehandeld water. Maar water uit de kraan bespaart het gedoe van dozen rondsjouwen.

Particuliere en industriële waterzuivering

Niet alle water is hetzelfde. Terwijl het in een privé huishouden om drinkwater gaat, is het in de industrie proceswater. Stoffen worden uit het drinkwater verwijderd en aan het drinkwater toegevoegd. Het proceswater wordt behandeld met het oog op zijn eigenschappen. Als het water voor analyse gebruikt wordt, moet het een laag geleidingsvermogen hebben.

Verminder de energiekosten

Met een hoge waterkwaliteit kunnen de energiekosten omlaag. Als de zuivering van het water efficiënt is, is dat niet alleen gemakkelijk voor leidingen en toestellen, maar ook voor de privé portemonnee.

Bijvoorbeeld, als de wand van kalk op een ketel één millimeter dik is, wordt tien procent meer energie verbruikt. Als een onthardingssysteem is aangeschaft, worden de energiekosten enorm verlaagd. Ook de kosten voor het onderhoud van de wasmachine en de vaatwasser dalen.

Zacht water – wat is het?

Zacht water heeft veel voordelen. Zacht water is water dat weinig kalk bevat. Het is goed voor je huid, huishoudelijke apparatuur, sanitair en natuurlijk armaturen. Zacht water is zacht. Onthardingsinstallaties nemen de hardheid van het water weg. Dit gebeurt door alle stoffen die niet gewenst zijn te verwijderen. Dit omvat kalk, d.w.z. calcium en magnesium. Dit voorkomt afzettingen die schade kunnen veroorzaken en bespaart energie. Bovendien voelt de huid aangenaam aan tijdens het wassen.

Zonder roest en vuil gaat het ook

Het water moet helder zijn. Er zijn dus toekomstgerichte ideeën nodig om dit te garanderen. Vreemde stoffen zoals roest, kalkaanslag en vuil moeten snel verwijderd worden. Wat overblijft is een hoge waterkwaliteit. Natuurlijk doe je ook iets goeds voor het leidingsysteem. Maar wie zijn de kleine boosdoeners:

 • Roest: Als het water een bruinrode tint heeft, bevat het roest. Roest heeft een sterke invloed op de smaak van het water. Bovendien zet het zich af in leidingen, veroorzaakt verdere roestvorming en vreet gaten in de leidingen. Roest kan verwijderd worden door waterfilters. De leidingen worden doorgespoeld en de roest krijgt geen kans meer om zich te nestelen. Sommige waterbehandelingsproducten voorkomen zelfs roest.
 • Vuil: Alle bacteriën en virussen houden van vuil en vooral in water. Voor hen is dit de ideale broedplaats en schuilplaats. Het vuil wordt uit het water gefilterd. Tegelijk wordt het water gedesinfecteerd. Het filter zorgt ervoor dat het water geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Filters voor drinkwater moeten metalen en koperen leidingen hebben. Ook voor plastic leidingen is een waterfilter aan te bevelen.
 • Calcium: Als er te veel calcium en magnesium in het water zit, wordt het water hard. Water moet echter altijd zacht zijn. Daar zijn goede redenen voor. Als water verwarmd wordt, reageren de calcium en magnesium. Er ontstaat de gevreesde kalkaanslag. Deze worden in de pijpen afgezet. Dit maakt het verwarmen van het water duur en beschadigt de leidingen. Om dit te voorkomen moet water onthard worden. Meestal wordt de kalk eruit gefilterd en worden er andere actieve stoffen aan toegevoegd. Dit levert het beste drinkwater op. Het water blijft dan kalkvrij.

Waterzuivering is zo belangrijk omdat het goed is voor het milieu en voor de mensen. Alle schadelijke stoffen worden uit het water verwijderd. Kalkaanslag wordt zo vermeden en toestellen en leidingen worden beschermd. Tegelijk worden de energiekosten vele malen lager. De aanschaf van een waterzuiveringssysteem is ook voor kleine huishoudens de moeite waard.