Lifestyle

Voordelen van het eten van aarde

Veel culturen geloven dat het eten van aarde gezond is. Zo eten kinderen in Ghana en India vaak handenvol aarde om hun gezondheid te verbeteren. Veel ouders hebben deze traditie aan hun kinderen doorgegeven, en de voordelen van het eten van aarde zijn niet altijd even duidelijk. Het antwoord op deze vraag hangt af van de gezondheidsbehoeften van het individu. In sommige gevallen is het eten van aarde heilzaam, terwijl het in andere gevallen niet zozeer een gezonde gewoonte is als wel een middel om wasbeer rondwormen te voorkomen of de pH van het lichaam op peil te houden.

Beschermt de maag tegen parasieten

Wormen in de bodem kunnen mensen besmetten via besmet water of voedsel, maar een gezond immuunsysteem kan helpen de maag tegen aantasting te beschermen. Intestinale wormen, zoals Ascaris lumbricoides, komen voor bij 24 procent van de wereldbevolking. Ze komen het meest voor in de tropische en subtropische streken en in Oost-Azië en China, waar met grond verontreinigd water veel voorkomt. Darmwormen komen vooral voor bij kinderen en bejaarden met een zwak immuunsysteem.

In de ontwikkelde wereld wordt geofagie als vreemd beschouwd. Maar in sommige delen van de wereld is het al meer dan 2.000 jaar gedocumenteerd. Onderzoekers van de Cornell Universiteit analyseerden 480 meldingen van menselijke geofagie om uit te zoeken welke factoren bij de praktijk betrokken kunnen zijn. De onderzoekers veronderstelden dat mensen aarde consumeren omdat die gifstoffen absorbeert en als een schild tegen ziekteverwekkers werkt. Anderen menen dat het het gevolg is van een voedseltekort.

Helpt wasbeer spoelworm infectie voorkomen

De Baylisascaris spoelworm is een soort inwendige wasbeerworm. Hij kan een lengte van vijf centimeter bereiken en een halve centimeter breed zijn. Hij kan ook miljoenen microscopische eitjes produceren die door mensen ingeslikt kunnen worden. Deze wormen kunnen ernstige neurologische problemen en zelfs de dood veroorzaken. Deze wormen komen vooral voor in de darmen en kunnen op de mens overgebracht worden door het eten van aarde of besmette voorwerpen. Kinderen lopen het meeste risico op besmetting.

Als je de latrines van de wasbeer in je tuin vindt, neem dan maatregelen om de plek schoon te houden. Maak ze grondig schoon met een vochtige spons en spoel ze verschillende keren uit. Gooi de spons dan weg in een plastic zak of in de vuilnisbak. Je moet echter niet vergeten dat wasberen ook honden kunnen besmetten. In zo’n geval moeten ze onder toezicht van een dierenarts ontwormd worden. De besmette plekken moeten schoon gehouden worden om contact met wasbeerlarven te vermijden.

Helpt maagklachten te verlichten

Veel dieren eten opzettelijk aarde. Maar is er een voordeel? De voordelen van grondconsumptie zijn niet bewezen, maar sommige studies suggereren dat er een is. Het helpt de pH te reguleren en giftige stoffen te adsorberen. Bovendien bevat grond sporenelementen en mineralen. Het kan zelfs helpen bij de behandeling van spijsverteringsproblemen zoals constipatie. Het eten van aarde is veilig, maar er zijn risico’s aan verbonden, dus raadpleeg zeker een arts voor je het probeert.

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van ijzertekorten. Het eten van aarde tijdens de zwangerschap kan ook leiden tot parasitaire infecties en wormbesmetting. Praat met je arts over je trek en krijg de juiste behandeling. Sommige natuurlijke voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden ijzer. Bieten en lever zijn goede bronnen van ijzer. Praat zeker met je arts over de voordelen van deze voedingsmiddelen en andere manieren om grond te vermijden. Uiteindelijk kunnen ze je helpen je hunkeringen te beheersen en eventuele maagproblemen te verlichten.

Vermindert diarree

In een onderzoek onder kinderen van zes tot 24 maanden meldde 44,4% dat ze in de voorafgaande zeven dagen grond hadden gegeten. Deze leeftijdsgroep liep het meeste risico, met bijna een derde die meldde dat ze in de afgelopen week aarde hadden gegeten. Vierentwintig procent van de kinderen meldde diarree te hebben gehad na het inslikken van grond. In deze studie hadden kinderen van zes tot 24 maanden de hoogste prevalentie van diarree. Naarmate het kind ouder wordt, neemt de prevalentie van diarree af.

Van grond is bekend dat het rijk is aan mineralen en dat het gifstoffen en secundaire metabolieten uit de maag adsorbeert. Bovendien past het de pH waarde in de darm aan en is het een natuurlijk stimulerend middel. Ondanks de vele gezondheidsvoordelen is dit voedsel omstreden vanuit het oogpunt van de volksgezondheid. Het risico van zware metalen, waaronder lood en cadmium, is onbekend. Aanbevelingen om de bodemconsumptie te verminderen zijn moeilijk, vanwege de emotionele en lichamelijke verslaving.