Tuinmeubels: De juiste materialen en eigenschappen voor elke smaak

De belangrijkste feiten in het kort
 • Houd bij het ontwerpen rekening met de beschikbare ruimte – exacte maten helpen bij het beslissen wat je gaat kopen.
 • Houten tuinmeubelen zijn een absolute klassieker in de buitensector. Ze zijn duurzaam en bijzonder robuust en zorgen voor een natuurlijk uiterlijk
 • Buitenmeubelen van metaal zijn slijtvast en vergen nauwelijks onderhoud.

Zodra het buitenseizoen weer langzaam begint, moet de tuin of het terras in de lente beste vorm gebracht worden. Het is echter niet alleen een kwestie van opruimen en de juiste beplanting aanbrengen. Veel tuinbezitters willen hun buitenruimte ook klaar maken voor de zomer met nieuw tuinmeubilair. Bij de keuze van hun tuinmeubelen kunnen ze kiezen uit vele materialen met verschillende eigenschappen. Dat is vaak niet zo gemakkelijk – maar bij nader inzien garandeert het ook dat ze de meubels vinden die het beste bij hun eigen behoeften passen.

Tuinmeubels kopen moet je plannen

Nu de dagen langer worden en het buitenseizoen langzaam nadert, verheugen tuinbezitters zich erop meer tijd buiten door te brengen. Immers, als het warmer begint te worden, wordt je eigen tuin meer dan een plek om te barbecueën en te tuinieren. Eerder is voor veel gezinnen de eigen tuin een woonplaats en een echte lievelingsplek, vooral in de zomermaanden. Daarom is het zo verleidelijk om in het voorjaar de buitenruimte op te waarderen met nieuwe tuinmeubelen. Inspiratie en ontwerpideeën vind je op Garten-und-Freizeit.de.

De tuin opnieuw inrichten met nieuwe meubels is vaak een goed idee – maar je moet altijd de beschikbare ruimte in je eigen buitenruimte in de gaten houden. Vaak kiezen tuinliefhebbers bij het kiezen van meubels voor veel te grote stukken. De meubels vinden dan geen plaats in hun eigen tuin of zijn in de winter moeilijk op te bergen.

Bij het kopen van meubelen voor de tuin geldt daarom ook: net als bij het kopen van meubelen voor het interieur moet de werkelijk beschikbare ruimte in de tuin opgemeten worden voor de aankoop. Want als de maten alleen in abstracto bekeken worden, wordt de beschikbare ruimte in de buitenruimte vaak overschat.

Bovendien is het bijzonder belangrijk op te merken dat het bij de keuze van de juiste tuinmeubelen niet alleen om visuele overwegingen gaat. Het is waar dat de persoonlijke smaak van de tuineigenaar voorop staat. Toch moet niet alleen aandacht besteed worden aan het uiterlijk, maar ook aan het fabricagemateriaal van de meubelen. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat je de meubels vindt die ideaal bij je eigen ideeën passen.

Hoogwaardige tuinmeubelen garanderen een lange levensduur

Bij de keuze van nieuwe tuinmeubelen is er een ruime keuze aan stijlen en materialen. Er moet echter vooraf een heel andere beslissing genomen worden. In principe kun je hoogwaardige en duurzame tuinmeubelen kiezen, of liever goedkopere tuinmeubelen met een kortere levensduur.

Natuurlijk is het ook mogelijk te kiezen voor tamelijk kortlevende tuinmeubelen. Deze zijn immers meestal tegen een veel lagere prijs verkrijgbaar – maar kunnen vaak maar voor één zomerseizoen gebruikt worden. (Meer informatie over de duur van het zomerseizoen is te vinden op dwd.de).

Tuinmeubelen van hoge kwaliteit daarentegen hebben de potentie om de eigenaar een leven lang te vergezellen. Dit vereist echter de juiste zorg. Nog iets om rekening mee te houden: als je besluit tuinmeubelen van hoge kwaliteit te kopen, moet je ervoor zorgen dat je ze het hele jaar door veilig kunt opbergen. Hoewel tuinmeubelen van hoge kwaliteit meestal bestand zijn tegen weer en wind, zelfs in de winter, kan het geen kwaad om ze op te kunnen bergen uit de buurt van wind en regen. Het seizoensoverzicht op kalender-365.eu laat zien wanneer het winterseizoen is aangebroken en wanneer tuinmeubelen winterklaar opgeborgen moeten worden

Hoogwaardige tuinmeubelen van hout

Tuinmeubelen van hout zijn een absolute klassieker in de buitenruimte. Ze bekoren door hun natuurlijke uiterlijk, maar zijn toch duurzaam en bijzonder robuust. Als je hoogwaardige tuinmeubelen van hout wilt, kun je kiezen uit verschillende houtsoorten:

 • Teak: Teakhouten tuinmeubelen zijn meestal middel- tot goudbruin van kleur en van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Het is ook betrekkelijk gemakkelijk te onderhouden, want teak is bijzonder weerbestendig en duurzaam, zelfs zonder verdere behandeling.
 • Robinia hout: Tuinmeubelen van Robinia hout zijn meestal licht- tot goudbruin van kleur en zijn ook bijzonder weerbestendig. Net als meubels van teak is het heel goed bestand tegen schimmels, schimmel en insectenplagen.
 • Eucalyptushout: Eucalyptushout komt uit Australië en wordt ook gebruikt voor de vervaardiging van tuinmeubelen. Het heeft een aantrekkelijke roestbruine tot donkerrode kleur en een zeer fijne korrel. Vooral door zijn rijkdom aan natuurlijke harsen en oliën is deze houtsoort zeer resistent.

Het is echter belangrijk te onthouden dat als je houten tuinmeubelen kiest, je niet moet nalaten ze te verzorgen. Dit is de enige manier om te verzekeren dat de houten meubels van hoge kwaliteit lang meegaan.

Het is bijzonder belangrijk:

 • Houten meubels mogen alleen mild (met water en een spons) worden schoongemaakt.
 • Houten meubelen moeten aan het begin van het tuinseizoen met speciale verzorgingsolie geïmpregneerd worden.
 • Houten meubels mogen niet te lang in de brandende zon staan.
 • Als de meubels opgeslagen staan, moeten ze regelmatig gelucht worden. Anders kan er gemakkelijk schimmel ontstaan.
 • Indien mogelijk moeten bij de montage roestvast stalen schroeven gebruikt worden om verkleuring te voorkomen.

Metalen tuinmeubelen

Metalen tuinmeubelen maken meestal indruk door hun elegante, moderne vormgeving en indrukwekkende duurzaamheid. Hij is gemaakt van aluminium, ijzer of roestvast staal. Wat alle metalen meubels gemeen hebben is dat ze uiterst weerbestendig en stabiel zijn. Bovendien zijn ze meestal bijzonder corrosiebestendig en kunnen ze zelfs tegen sterke UV-straling. Aluminium tuinmeubelen maken ook indruk door hun verhoudingsgewijs lage gewicht.

Buitenmeubilair van metaal is ongevoelig en vraagt weinig onderhoud. Maar als je het ooit moet schoonmaken, is het de moeite waard aandacht te besteden aan het volgende:

 • Schoonmaken doe je met een vochtige doek, maar zonder afwasmiddel.
 • Als de metalen meubels een poedercoating hebben, kunnen ze buiten overwinteren.
 • IJzer is alleen tegen roest beschermd als het een poedercoating heeft.
 • Vlekken op roestvast stalen tuinmeubelen kunnen verwijderd worden met roestvast staal poetsmiddel.
 • Als er een roestplek ontstaat, kan die met schuurpapier verwijderd worden.

Tuinmeubelen van polyrattan

Polyrattan is een synthetisch rieten materiaal dat zelfs bestand is tegen weer en wind. Het ziet er natuurlijk uit, maar behoudt zijn oorspronkelijke vorm en kleur, zelfs bij blootstelling aan sterke UV stralen. Bovendien zijn de bijzonder lichte polyrattan meubelen gemakkelijk te vervoeren – dus niets weerhoudt je ervan je tuin van tijd tot tijd anders in te richten.

Veel tuinbezitters vinden het ook prettig dat tuinmeubelen van polyrattan nauwelijks onderhoud nodig hebben. Het is meestal voldoende om de rieten tuinmeubelen af en toe af te vegen met een vochtige doek. Hardnekkiger vuil kun je verwijderen met afwasmiddel of een speciaal polyrattan onderhoudsmiddel. Bovendien kan de levensduur van de meubels van polyrattan gemakkelijk aanzienlijk verlengd worden door regelmatig gebruik van speciale onderhoudssprays.

Afbeelding 1: pixabay.com © rhyslud (CCO Creative Commons)

Figuur 2: pixabay.com © klickblick (CCO Creative Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *