Wonen

Slimme huisbeveiligingssystemen in een oogopslag

Digitale technologieën zijn een echte aanwinst voor het beveiligingsconcept van elk huis. Van videobewaking en alarmsystemen tot slimme deuren en intercoms, er zijn talloze manieren om je eigen huis digitaal te beveiligen. Op vakantie zijn “virtuele bewoners” en magnetische contacten op ramen en laden handig. Via de wolk is het mogelijk de door de beveiligingssystemen verzamelde gegevens te evalueren en te verwerken. Dit artikel legt uit welke slimme beveiligingssystemen gebruikt kunnen worden om een huis optimaal te beveiligen.

Videobewaking met bewegingssensoren

Videobewaking met bewegingssensoren is een geweldige manier om veiligheid te bieden in een slim huis. Net zoals een bewegingssensor buiten de lichten aanzet als iemand het huis nadert, kan hij ook een camera activeren. Dit filmt mensen rond het huis, zodat ze gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden. Het is belangrijk te kiezen voor modellen met onderdrukking voor kleine dieren, zodat insecten of andere dieren de sensoren niet triggeren. Via het internet is het mogelijk de door de camera’s opgenomen beelden direct naar de smartphone te sturen. Zo hebben gebruikers altijd een nauwkeurig beeld van wat er rond hun huis gebeurt. Met de juiste waarschuwingen kunnen ze gericht reageren als een inbreker hun eigen huis zou naderen.

Alarmsystemen

Alarmsystemen en beveiligingssystemen werken tegenwoordig met digitale technologieën. Zo zijn ze in staat om niet alleen binnen- en buitenruimten te bewaken, maar ook de werking van machines te controleren. Als er bijvoorbeeld een zuivere waterlekkage uit de wasmachine komt, worden de gebruikers zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. Ze kunnen dan, indien mogelijk, tegenmaatregelen nemen om dure waterschade in hun eigen huis te voorkomen.

Het is zinvol de verschillende technologieën te combineren. Als de bewegingssensoren ongerechtvaardigde beweging rond het huis waarnemen, kunnen ze het alarmsysteem in werking stellen. Dit kan dan bijvoorbeeld een luid, hoorbaar signaal afgeven, dat inbrekers idealiter afschrikt. Als alternatief kan een stil signaal naar de politie gezonden worden, zodat die de misdadigers op heterdaad kan betrappen. Met moderne alarmsystemen is het ook mogelijk om zogenaamde “dode hoeken” te bepalen. Dit verwijst naar gebieden waar bewegingen niet tot een alarm leiden. Op deze manier kunnen valse alarmen vermeden worden.

Deuren en intercoms

Deuren kunnen ook uitgerust worden met digitale technologieën. Daartoe behoren vingerafdrukscanners waarmee alleen bewoners het gebouw kunnen betreden. Als alternatief kunnen modellen gebruikt worden met een in de deurkijker geïntegreerde camera. Zo is het mogelijk om ook in het donker zonder problemen precies te zien wie er voor de deur staat. Bovendien moeten hoogwaardige sluitsystemen en sleutels gebruikt worden om inbrekers doeltreffend de toegang te beletten.

Verder is het aan te bevelen het intercomsysteem te integreren in het beveiligingsconcept van het huis. Dit is mogelijk door een digitale oplossing te kiezen die met de smartphone verbonden is. Als de deurbel gaat is het dus niet nodig om direct tegen de persoon voor de deur te spreken, maar communicatie kan ook via de smartphone plaatsvinden. Dit is praktisch als er op dat moment niemand thuis is. Potentiële inbrekers hebben zo het gevoel dat het huis niet leeg is en verdwijnen weer.

Gebruik virtuele bewoners op vakantie

Voor de feestdagen is het een goed idee om een “virtuele bewoner” in je huis te laten intrekken. Dit betekent dat de digitale technologieën in de smartphone ingesteld zijn om de aanwezigheid van een persoon in huis te faken. Dit kan bijvoorbeeld door ’s avonds de lichten in huis aan te doen en ze bij het slapengaan weer uit te doen. Het is belangrijk om onregelmatige intervallen te kiezen voor het aan- en uitdoen van de lichten, want inbrekers kunnen aan te regelmatige tijden zien dat er eigenlijk niemand thuis is.

Bovendien kunnen zulke “virtuele bewoners” de jaloezieën van het huis openen en sluiten. Een andere handige functie is dat ze het irrigatiesysteem in de tuin aan en weer uit kunnen zetten. Enerzijds simuleert dit de aanwezigheid van een persoon, anderzijds zorgt het ervoor dat de tuinplanten voldoende water krijgen. Het is belangrijk de mogelijkheden van zo’n “virtuele bewoner” optimaal in het beveiligingsconcept te integreren, zodat ze natuurlijk lijken en door inbrekers niet als een simulatie worden herkend.

Magnetische contacten op vensters en laden

Er zijn allerlei magnetische contacten voor vensters en laden. Deze reageren als de respectieve voorwerpen geopend worden. Dit is vooral praktisch als er niemand thuis is. Bewoners krijgen dan via hun smartphone informatie dat een bepaald raam of een lade geopend is en kunnen passende actie ondernemen.

In principe is het mogelijk zulke magnetische contacten te combineren met de andere technologieën in het slimme huis. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een alarm afgaat zodra een bepaald raam of een lade geopend wordt. Als alternatief kunnen camera’s aangezet worden om inbrekers op heterdaad te betrappen. Gebruikers moeten goed nadenken over welke combinatiemogelijkheden ze in naam van hun veiligheid willen gebruiken.

Gebruik gegevens via de cloud

Voor veel huiseigenaren is het een goed idee om hun beveiligingssystemen met de cloud te verbinden. Op deze manier is het mogelijk de door de camera’s opgenomen gegevens naar de smartphone te sturen of ze op een server op te slaan. Zulke informatie kan later gebruikt worden om inbrekers te veroordelen en misdaden op te lossen. Bij de keuze van een geschikte aanbieder moet erop gelet worden dat die aan hoge veiligheidsnormen voldoet. Pas dan moet de betreffende cloud oplossing in het eigen beveiligingsconcept geïntegreerd worden.

Het is ook belangrijk om, indien mogelijk, de bestaande systemen te beveiligen. Dit is mogelijk, bijvoorbeeld via een batterijvoeding. Sommige inbrekers veroorzaken opzettelijk een stroomstoring om alarmsystemen uit te schakelen. Batterijvoeding zorgt ervoor dat de beveiligingssystemen in zo’n geval betrouwbaar blijven werken. Maar ook stroomstoringen die niet kunstmatig opgewekt worden, kunnen op deze manier overleefd worden zonder de veiligheid van het huis in gevaar te brengen.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren waarop huiseigenaren zich tegen inbrekers kunnen beschermen. Het is belangrijk ze niet gewoon op een onderbuikgevoel te combineren, maar een alomvattend en professioneel beveiligingsconcept te creëren. Camera’s kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden met bewegingsdetectoren en sensoren in vensters om het hoogste beveiligingsniveau te bereiken en tegelijk valse alarmen te vermijden. Het is raadzaam zo’n beveiligingsconcept samen met een betrouwbare aanbieder op te zetten, om persoonlijke prioriteiten op het gebied van beveiliging te stellen en ervoor te zorgen dat de eigen beveiligingsbehoeften zo goed mogelijk bevredigd worden.