Plak over tegels – geef de oude tegels gewoon een nieuwe glans

De belangrijkste feiten in een notendop
  • Tegelfolie is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om oude tegels een nieuwe glans te geven.
  • Tegels overschilderen brengt ook snel glans in oude kamers als je ze daarna opleukt met tegelstickers.
  • De duurzaamheid van tegelstickers en tegelfolie is beperkt tot twee tot drie jaar.

Als je eindelijk het juiste appartement voor je gevonden hebt, maar het zelfs niet eens bent met de tegels in de badkamer en keuken, kun je jezelf gemakkelijk helpen. In plaats van de tegels eruit te rukken en te vervangen, kun je er gemakkelijk overheen plakken. Er zijn talloze variaties en mogelijkheden.

Fliesen überkleben

Over de tegels plakken met tegelfolie

Zelfklevende tegelfolie is geschikt voor zowel de keuken als de badkamer. Je kunt het gebruiken om afzonderlijke tegels of zelfs hele muren te verfraaien. Dit is snel en doeltreffend.

Als ze verwijderd moeten worden als je verhuist, kunnen ze zonder problemen weer verwijderd worden. Tegelfolie is waterdicht, dus ideaal voor keuken en badkamer. Of ze als een enkel motief of als een doorlopende tegelversiering worden aangebracht is aan jou. Hetzelfde geldt voor tegelstickers.

Men moet ervoor zorgen dat, voordat de tegelfolie en de tegelstickers worden aangebracht, het oppervlak echt grondig gereinigd wordt. Vetresten moeten volledig verwijderd worden. Om tegelstickers goed te plaatsen, bevochtig je het oppervlak met een beetje water en een druppel afwasmiddel.

Tegelstickers kunnen niet alleen droog maar ook nat aangebracht worden. Het nat aanbrengen heeft een groot voordeel: De tegelstickers kunnen gemakkelijker en beter gepositioneerd worden. Zelfs herpositioneren is zonder problemen mogelijk.

Als de foliestickers droog aangebracht worden, is het plaatsen wat moeilijker.

(* = affiliate link / beeldbron: Amazon affiliate programma)

Verf en plak over tegels

Zowel tegelverf als tegelvernis zijn geschikt om oude tegels mee te overschilderen. Het oppervlak moet grondig gereinigd worden voor het schilderen. Daarna moet het goed drogen en vetvrij zijn. Ga dan als volgt te werk:

  1. Breng eerst de tegelprimer aan.
  2. Breng daarna de speciale tegelvernis aan met een schuimroller.
  3. Ga stukje voor stukje verder en begin met de voegen.
  4. Beschilder tenslotte de afzonderlijke tegels.
  5. Laat de tegels een dag drogen.
  6. Schilder dan de tegels opnieuw.

Opgelet: Tegels in een natte ruimte moeten een tegelverzegeling krijgen. Het duurt ongeveer een week om uit te harden.

(* = affiliate link / beeldbron: Amazon affiliate programma)

Als je je tegels op de vloer wilt verfraaien, let dan op dat tegelverf daarvoor niet geschikt is. Een schilfering zou het resultaat zijn.

Als de tegels overgeschilderd zijn, kunnen gemakkelijk tegelstickers aangebracht worden.

Duurzaamheid van de tegelstickers

Er zijn veel verschillende leveranciers voor tegelfolie en tegelstickers. Afhankelijk van smaak is er voor elk wat wils. De duurzaamheid van de tegelfolie en ook van de stickers is meestal beperkt tot twee tot drie jaar. Ze zijn daarom meer geschikt als tussenoplossing. Ze kunnen vrij eenvoudig schoongemaakt worden met water, afwasmiddel en een spons.

De keuze is reuze

De keuze aan motieven is enorm. Iedereen zal vinden wat hij zoekt. Eenvoudig, effen, modern, eenkleurig, veelkleurig, fantasievol of exotisch. Wat kan het zijn? Visueel zijn tegelstickers ook verkrijgbaar als houtdecor en mozaïektegels. Badkamer en keuken hebben een heel ander effect op de kijker.

Het effect moet echter zorgvuldig overwogen worden alvorens te kopen. Maar er is tenminste de mogelijkheid om, als de tegelstickers je niet bevallen, ze weer te verwijderen en te vervangen door nieuwe. Er blijven resten achter bij het lostrekken namelijk geen. Dit is trouwens ideaal voor huurappartementen.

Vergeet de tegelvoegen niet

Ondanks alle vreugde over het nieuwe uiterlijk van badkamer en keuken, mag één ding niet vergeten worden: de tegelvoegen. In de loop der jaren worden ook zij onooglijk en hebben een opknapbeurt nodig. Voegverf geeft elk oud voegsel een frisse uitstraling.

Verwijder ook hier eerst oud vuil en vet van de voeglijnen. Breng dan de verf aan met een sponsje. Als het eenmaal gedroogd is, is de voegverf schimmelwerend en schrobvast. Vooral schimmelvlekken worden zo niet alleen onzichtbaar, maar volledig weggewerkt.

Voegverf is in vele tinten verkrijgbaar, zodat hij zowel visueel bij de tegelstickers past als ermee contrasteert.

(* = affiliate link / beeldbron: Amazon affiliate programma)

Nieuwe uitrusting voor de meubels

Wie helemaal in de wolken is van de tegelfolie en de tegelstickers kan er gewoon niet genoeg van krijgen, die ook over de meubels in de keuken en badkamer geplakt kunnen worden. Er zijn speciale leveranciers en stickers voor. Hiermee kunnen dan ook de vloer- en trapfolies overgeplakt worden. Zo passen de oude meubels weer bij het nieuwe uiterlijk van de kamers. Probeer het gewoon uit!

Zodat de vreugde lang duurt

De tegelfolie of stickers zitten op hun plaats en nu is het een kwestie van de juiste verzorging. Als je bijvoorbeeld elke dag doucht, zul je de tegelstickers zwaar op de proef stellen. Maar schoonmaken kan vrij gemakkelijk met water, allesreiniger, maar ook glasreiniger. Voeg gewoon een paar spuitjes toe aan het water en je bent klaar om te gaan. De tegels kunnen dan gemakkelijk met een zachte doek schoongemaakt worden. Huismiddeltjes zijn, tussen haakjes, haarshampoo en haarspoelmiddel. Deze zijn ook ideaal om schoon te maken.

Voor kalkvlekken is iets meer schoonmaakwerk nodig. Azijn is hier de eerste keus. Voeg gewoon een scheut azijn toe aan lauw water en maak er de tegels mee schoon. Spoel af met lauw water en je bent klaar. Je moet echter voorzichtig zijn met de voeglijnen. Azijn is zuur en kan ze gemakkelijk aantasten.

Vetvlekken door koken, evenals sausvlekken, kun je het beste met een afwasmiddel verwijderen. Voeg dit toe aan lauw water en gebruik het om de vlekken weg te werken. Als de vlekken hardnekkig zijn en niet weg willen gaan, gebruik dan kwarkzeep. Week de vlekken een beetje en verwijder ze dan grondig met een doek.

Gewrichten hebben ook verzorging nodig

Vroeg of laat moeten de voegen van het voegsel schoongemaakt worden. Maar hoe ga je met ze om? Er zijn voegreinigers in de handel om ze professioneel schoon te maken. Voeglijnen worden heel snel brokkelig als ze met ongeschikte schoonmaakmiddelen, zoals tandpasta, worden schoongemaakt. Dan kan water binnendringen. Zelfs zuiveringszout, dat zo vaak aanbevolen wordt, is minder geschikt. Het zetmeel dat het bevat is een goede voedingsbodem voor schimmel en het kan duur zijn om het te verwijderen. Geen sprankelend witte voegen meer helpt.

Over tegels plakken is niet zo moeilijk. Het geheel is niet duurzaam, maar je kunt er twee tot drie jaar van genieten.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *