Travel

Nisyros – Een geologisch eiland in de Egeïsche Zee

Als je meer wilt weten over het eiland Nisyros en zijn vulkaan, dan ben je hier op de juiste plaats. Dit vulkanische Griekse eiland ligt in de Egeïsche Zee, tussen de eilanden Tilos en Kos. Het is een van de populairste plaatsen om te bezoeken in Griekenland, dus blijf lezen om alles over dit unieke eiland te weten te komen! Er zijn tal van manieren om Nisyros te bezoeken. Lees verder om meer te leren over de geschiedenis en de geologische kenmerken van het eiland.

nisyros caldera

In de Egeïsche Zee ligt de vulkaan van Nisyros, Griekenland, op een vulkanisch veld. Zijn opeenvolging van uitbarstingen begon met de groei van een strato-vulkaan en is sindsdien gevorderd door de ontwikkeling van een caldera en de vorming van Pelean koepels en kleine vulkanische kegels, en het ontstaan van een Solfatara veld. Zoals bij veel andere vulkanen in de Egeïsche Zee heeft de evolutie van Nisyros een vergelijkbaar patroon gevolgd.

Het landschap rond de caldera is dor en desolaat en lijkt op de maan. De grond is geel en ruikt naar zwavel. De vulkanische kenmerken geven de Egeïsche Zee karakter en maken er een populaire toeristische bestemming van. Er zijn geen grote steden op Nisyros, maar dorpen zijn met elkaar verbonden door een enkele hoofdweg. Mandraki is de hoofdplaats, en de huizen daar zijn typisch in traditionele stijl gebouwd en hebben balkons en bloementuinen.

De vulkaan op Nisyros barstte meer dan 150.000 jaar geleden uit de zee, en bleef de volgende 135.000 jaar uitbarsten. De vulkanische activiteit van het eiland stopte toen de Neolithische mens op het eiland aankwam, ruwweg zesduizend jaar geleden. Sindsdien is het eiland freatisch, met alleen kleine uitbarstingen in de caldera. Er zijn veel bezienswaardigheden op Nisyros.

De vulkaan op Nisyros is een stratovulkaan en behoort tot de Egeïsche vulkanische archipel. Hij werd gevormd toen de Afrikaanse plaat onder de Euraziatische plaat werd geschoven. Omdat vroegere sedimentaire gesteenten lichter zijn dan de omringende mantel, smolten ze en vormden de caldera. Op 90-140 km ten noorden van de zinkende platen vormen zich magmakamers. Dit is het proces waardoor vulkanische eilanden ontstaan.

De oude Nisyriërs probeerden de regelmatige aardbevingen en aarddampen op het eiland te verklaren door aan te nemen dat het ontstaan was uit een magma-intrusie. Maar de moderne wetenschap heeft een andere kijk. Nisyros begon als een onderzees eiland en kwam ongeveer 150.000 jaar geleden uit de zee tevoorschijn. Het werd gevormd door een reeks magmatische uitbarstingen. De tektonische activiteit van het eiland blijft het oppervlak van de zee beïnvloeden en vormt zo de Nisyros caldera.

vulkaan van nisyros

Geologische bewijzen ondersteunen het bestaan van een magmatische bron op de diepte van de Nisyros vulkaan. Deze bron zou het hydrothermale systeem op het eiland Nisyros voeden. Het bewijsmateriaal omvat isotopische samenstellingen van H2O, S, en He. De diepte van de vulkaan is berekend op ongeveer 15 km. De geologische en historische ontwikkeling worden hieronder beschreven. De belangrijkste vulkanische episodes worden gekenmerkt door een combinatie van eruptieve en tektonische processen.

De vulkanische activiteit van het eiland begon 150.000 jaar geleden, toen magma uit de zeebodem opwelde en afkoelde tot lava. Het eiland werd uiteindelijk op zeeniveau gebracht en begon zich te ontpoppen als een klassieke kegelvormige vulkaan die uit de Egeïsche Zee omhoogsteekt. De vulkanische activiteit van het eiland werd onderbroken door twee grote uitbarstingen in de volgende 35.000 jaar, gevolgd door een hydrothermale uitbarsting ongeveer 25.000 jaar geleden. Sindsdien kent het eiland freatische activiteit.

Er is veel onderzoek gedaan naar het hydrothermale systeem van de vulkaan. De onderliggende geologie van de subductiezone is geïnterpreteerd aan de hand van geochemisch bewijsmateriaal. Recent onderzoek van Caliro en Chidini suggereert dat magmatische vloeistoffen zich met zeewater vermengd kunnen hebben. De auteurs geven ook een geologische kaart van het eiland, die een waardevol inzicht geeft in de geothermische mogelijkheden van de vulkaan. Dit boek kan het publiek helpen de vulkaan en zijn vulkanische activiteit te begrijpen.

Recente activiteit op de vulkaan omvat hydrothermale explosies en diffuse ontgassing. In de caldera bodem veroorzaakten hydrothermale explosies complexe kruisende kraterstructuren. Langs de breukstelsels liggen de thermale bronnen met lage temperatuur van de krater. Behalve hydrothermale activiteit heeft de vulkaan ook intense stoomuitstoot. Er is een permanent observatorium op Nisyros. Een kleine aardbeving kan een hydrothermale uitbarsting veroorzaken.

Behalve de eruptieve activiteiten heeft het eiland ook een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed dat met de vulkaan verbonden is. De natuurlijke schoonheid van het eiland wordt aangevuld door de rijke geschiedenis en cultuur van zijn bewoners. Het toerisme heeft het eiland geholpen zijn cultureel erfgoed en zijn historische omgeving te behouden. En er zijn vele manieren om de vulkaan Nisyros te bezoeken. Met zo veel mogelijkheden zal Nisyros beslist indruk op je maken. Als je het eiland per veerboot wilt bezoeken, kun je een dagtocht maken of kiezen voor een langer verblijf op Kos.