Lifestyle

Hoe tanden poetsen met geactiveerde houtskool

Geactiveerde houtskool is een zwart poeder dat gemaakt wordt van brandend materiaal. Men zegt dat het helpt de tanden schoon te maken, maar het kan ook schadelijk zijn voor het tandvlees. Of het veilig is om dagelijks te gebruiken is een heel andere vraag. Dit artikel onderzoekt de voordelen en risico’s van dit natuurlijke poeder. Het mag niet als dagelijkse borstel gebruikt worden. Het is te schurend. Toch is het een gemakkelijk te gebruiken alternatief voor traditionele tandpasta.

Geactiveerde houtskool is een zwart poeder gemaakt van verbrand materiaal

Geactiveerde houtskool is een soort koolstof die in veel verschillende producten voorkomt. Het is niet hetzelfde als houtskoolstenen of verbrand voedsel, maar het is sterk absorberend en kan zich binden met gifstoffen, ionen en atomen. Het ontstaat door koolstofrijke materialen bij hoge temperaturen te verhitten. Het proces vergroot het oppervlak van de houtskool, waardoor het zeer poreus wordt. Een theelepel geactiveerde houtskool bevat evenveel oppervlakte als een voetbalveld. Geactiveerde houtskool kan tot 80% van giftige stoffen en chemicaliën absorberen, en is ook in staat geuren te absorberen.

Het werkingsmechanisme van geactiveerde houtskool is anders dan dat van absorptie. Terwijl absorptie optreedt als een stof door het lichaamsweefsel gaat, treedt activering op als de stof in de maag en darmen achterblijft, waar het zich aan giftige stoffen kan hechten. Het zwarte poeder adsorbeert ook medicijnen en is een antiflatulent. Geactiveerde houtskool wordt niet aanbevolen als een op zichzelf staande behandeling voor allerlei gastro-intestinale aandoeningen, waaronder het prikkelbare darm syndroom.

Het kan vlekken op het oppervlak verwijderen

Als je iets nieuws wilt gebruiken om je tanden schoon te maken, probeer dan houtskool tandpasta te gebruiken. Houtskool tandpasta is een recente opleving van oude geneeskundige praktijken die kan helpen bij oppervlaktevlekken. Het poreuze oppervlak trekt vuil, olie en andere deeltjes naar zich toe. Daardoor kan het als een magneet voor deze stoffen werken en ze uit je lichaam meppen. Het helpt ook je tandvlees te reinigen door bacteriën en deeltjes naar zijn oppervlak te trekken.

Geactiveerde houtskool wordt op verschillende manieren gemaakt, onder meer met behulp van chemicaliën, hittebehandeling, en oververhitte stoom. Je kunt dit product gebruiken om je tanden te reinigen door er twee tot drie minuten mee te poetsen. Zorg ervoor dat je je mond goed uitspoelt na gebruik. Dit product moet een tijdelijke oplossing zijn voor oppervlakkige vlekken. Het is het beste om een tandpasta met fluoride te gebruiken als vervolg op actieve kool.

Het kan de tanden en het tandvlees schaden

Er zijn verschillende gezondheidsrisico’s van tandenpoetsen met houtskool. Het kan het glazuur van de tanden beschadigen, de kleur van het tandglazuur strippen, en de tanden overgevoelig maken. Bovendien kan het poetsen met houtskool smoezelig zijn. Houtskool geeft vlekken op je tanden en mond, dus je moet vooral oppassen dat je kleren en badmat niet zwart worden. Houtskool is ook heel moeilijk van stoffen te verwijderen.

De schurende eigenschappen van houtskool slijten je glazuur af en leggen het geelgekleurde tandbeen eronder bloot. Regelmatig gebruik van houtskool tandpasta kan leiden tot terugtrekkend tandvlees. De blootliggende wortel van je tanden kan gevoelig zijn en zelfs een tandvleesoperatie nodig maken. Je tanden en tandvlees kunnen er ook blauw door gaan uitzien. Het is daarom beter het gebruik van houtskool tandpasta te vermijden. Als je onlangs een tandkleurige vulling verwijderd hebt, probeer dan niet je tanden met houtskool te poetsen.

Het is te schurend voor dagelijks gebruik

Geactiveerde houtskool wordt niet aanbevolen voor dagelijks gebruik door de American Dental Association of de Food and Drug Administration (FDA). De ingrediënten in actieve kool zijn te schurend voor het glazuur van de tanden, wat gevoeligheid, gaatjes en gebroken tanden kan veroorzaken. Bovendien kan houtskool krassen maken op tandvullingen en kronen. Deze problemen hebben geleid tot de recente opkomst van houtskool tandpasta’s.

Het wordt niet aanbevolen voor dagelijks gebruik, en veel tandpasta’s op basis van houtskool zijn te schurend voor dagelijks gebruik. De zwarte deeltjes die in deze producten voorkomen kunnen in het tandvlees terechtkomen en zich daarin vastzetten, wat irritatie en verkleuring veroorzaakt. Bovendien is actieve houtskool vaak in poedervorm, waardoor het moeilijk af te meten is en een rommeltje in de badkamer. Gelukkig zijn er nu verschillende glazuur-veilige producten, waaronder First WHITE actieve houtskool tandpasta. Deze tandpasta komt in een crème vorm en bevat frisse natuurlijke pepermuntolie.

Ondanks zijn indrukwekkende witmakende mogelijkheden is houtskooltandpasta te schurend voor dagelijks gebruik. Studies hebben aangetoond dat houtskool tandpasta het tandglazuur kan wegstrepen en het gevoeliger kan maken voor vlekken. Daarom moet het alleen als laatste redmiddel gebruikt worden, als het nodig is. Houtskool tandpasta moet vermeden worden voor dagelijks gebruik, tenzij je zeker weet dat het goed voor je is.