Lifestyle

Hoe bier drinken als een pro

Voor je van een biertje gaat genieten, moet je eerst begrijpen hoe je het juiste glaswerk kiest. De meeste biersoorten kun je drinken in een beker of in een pint glas. Een beker of een pintglas is echter geschikt voor sterkere soorten. Pilsbieren vereisen een specifieke glassoort, maar kunnen in een gewoon pintglas geserveerd worden. Hieronder staan enkele tips voor het kiezen van het juiste glaswerk voor je favoriete drank.

Bier in een glas schenken onder een hoek van 45 graden

Voor je je bier begint in te schenken, zorg je dat je glas schoon is. Kantel het glas dan lichtjes tot een hoek van 45 graden. Je zult het glas niet te ver van de tapkraan af willen kantelen, want dan kan het bier gaan schuimen en zijn koolzuur verliezen. Schenk minstens 3/4 deel in en zet het dan weer rechtop. Laat het bier de tapkraan niet raken, want dit kan gistophoping veroorzaken en de smaak beïnvloeden. Schenk het bier tenslotte in het midden van het glas, waarbij je een ruimte van 1 tot 1,5 inch laat tussen het glas en de tapkraan.

De meest voorkomende fout is het glas te ver van de kraan te kantelen. Hoewel het bier heerlijk smaakt als het uit een fles of blik wordt ingeschonken, moet tapbier onder een hoek van 45 graden worden ingeschonken, zodat het glas perfect waterpas staat. Zo kan het bier bezinken en de perfecte hoeveelheid schuimkraag vormen, wat het mooiste deel van de hele ervaring is. Het is belangrijk om bier de eerste keer op de juiste manier in te schenken om elke keer een perfecte schenking te garanderen.

Een bier kiezen dat je gehemelte aanspreekt

Bij het kiezen van een bier is het belangrijk in gedachten te houden dat verschillende mensen verschillende smaken en drempels daarvoor zullen ervaren. Zo kan koriander bij de een fris en helder smaken, terwijl het bij de ander zeepachtig en smerig kan zijn. Om te bepalen wat je lekker zult vinden, probeer je het uit op een vriend of een vreemde, en probeer te bedenken dat je niet alles kunt hebben!

Bier rondzwenken in een glas om te bepalen of het een fruitige, chocoladeachtige, of broodachtige smaak heeft

Bij het proeven van een bier is het handig te weten wat je kunt verwachten. Voor je het proeft, wervel je het rond je glas om geur en aroma vrij te maken. Als de geur je bevalt, probeer hem dan te herkennen. Bij broodachtige, fruitige of broodachtige smaken zal de geur van mout meer op de voorgrond treden. Als je niet weet wat je kunt verwachten, zijn er verschillende technieken die je kunt gebruiken om je te helpen de verschillende smaken in een bier te onderscheiden.

Of een bier een fruitige, chocoladeachtige en kruimige smaak heeft, hangt af van de soort mout die gebruikt is. Sommige bieren hebben een fruitige, chocoladeachtige of kruimige smaak en andere zijn evenwichtiger. Het is ook belangrijk om te bedenken hoe het aroma van een bier je smaakpapillen beïnvloedt. Probeer het met de klok mee en tegen de klok in te wervelen, en ook in een cirkelvormige beweging. Het omgekeerde geldt voor mensen met linkshandige handen.

Een bier kiezen dat goed bij eten past

Als je van eten houdt, is het paren van bier en spijzen een geweldige manier om je culinaire kunsten te laten zien. Bier past goed bij alles van sushi tot bladgroenten en blauwe kaas. Maar je moet wel begrijpen hoe je een bier kiest dat bij bepaalde spijzen past. Veel foodie regels van wijnparen worden met bier overtreden, dus er is geen vaste formule voor bier-spijs pairing. Maar er zijn wel een paar algemene richtlijnen die je kunt volgen.

Gose past gemakkelijk bij hotdogs en andere lichte gerechten. Dit citroenachtige bier is knapperig, licht en verfrissend, waardoor het een uitstekende begeleider is van vettig vlees. Rundvlees vraagt echter om een steviger bier met een vollere body. De beste keus voor rundvlees is een Baltic Porter, een stevig brouwsel op basis van donkere mouten. Deze stijl past goed bij zowel rundvlees als hamburgers. En als je op zoek bent naar een borrelig biertje voor na het eten, probeer dan een stout.

Een bier kiezen dat niet te zoet is

Er zijn veel biersoorten die speciaal gebrouwen zijn om zoet te zijn. Porters, stouts, en mildere ales vallen allemaal in de zoete categorie. Dessert stouts zijn bijzonder zoet, met iets verhoogde ABV’s en tonen van karamel, toffee, of chocolade. Wat je persoonlijke smaak ook is, er is een zoet bier voor jou. Lees verder om enkele mooie opties te ontdekken.

Hoewel “zoet” een algemene term is die voor elk soort bier geldt, drinken sommige mensen toch liever een bier dat meer suiker bevat dan andere. Anderen houden gewoon niet van de smaak van bier, en willen iets om de bitterheid in evenwicht te brengen. Hoewel het toevoegen van suiker aan een bier het niet zoet maakt, verhoogt het wel het alcoholgehalte. Kies dus bij twijfel voor een pils waar niet te veel suiker in zit.