Financieel

Glasbreuk – welke verzekering dekt de kosten?

De belangrijkste feiten in het kort
 • Een glasbreukverzekering is niet de enige mogelijkheid om schade door glasbreuk af te wikkelen.
 • Alvorens een aanvullende glasverzekering af te sluiten, is het de moeite waard de bestaande verzekeringen te bekijken om dubbele verzekeringsdekking te voorkomen.
 • De schade mag pas gerepareerd worden na overleg met de verzekeringsmaatschappij.

Glas breekt betrekkelijk snel. In de meeste gevallen kan hij niet meer gerepareerd worden, maar moet hij vervangen worden. In het geval van glasbreuk helpt een glasbreukverzekering meestal. Maar dit is niet altijd het geval. Ruiten breken immers ook snel als er een storm woedt of kinderen voetballen. Daarom moet je altijd goed nagaan welke verzekeringsmaatschappij verantwoordelijk is in geval van een schadegeval.

Glasbreuk, wat te doen?

Als algemene regel geldt dat als er schade is ontstaan, je onmiddellijk je verzekeringsmaatschappij op de hoogte moet brengen. Ze moeten precies weten hoe de schade is ontstaan en hoe groot de schade is. In de voorwaarden van de verzekeringspolissen staat meestal dat de omvang van de schade zo klein mogelijk gehouden moet worden. Dit houdt in dat je het gebroken glas opveegt voordat iemand er gewond door raakt en het op de juiste manier weggooit.

Glasbruch

Dit is iets wat je in elk geval moet doen na een glasbreuk:

 • Bel of verwittig de verzekeringsmaatschappij online.
 • Documenteer de schade met foto’s en een beschrijving.
 • Bestel pas een reparatie of vervanging na afstemming met de verzekeringsmaatschappij.
 • Bewaar de correspondentie in verband met de schade en stuur die naar de verzekeringsmaatschappij.

Voor noodgevallen is er in elke grote stad in Duitsland een glaszettersnooddienst, die gemakkelijk op het Internet te vinden is, b.v. glaszettersnooddienst Hamburg.

De glasbreukverzekering

Een glasverzekering dekt de kosten als er in huis glas of kunststof ruiten breken. Dit geldt niet alleen voor ramen en deuren, maar ook voor meubels. Als je een glasverzekering hebt, kun je elke glasschade met kalmte tegemoet treden. Het kan de verzekeringsmaatschappij niet schelen waarom het glas gebroken is. In de meeste gevallen is zelfs grove nalatigheid gedekt. Dit maakt ook het grote verschil voor de opstal- of inboedelverzekering. Bij deze verzekeringen wordt de oorzaak van de schade nauwkeurig onderzocht.

Het nadeel is dat een glasbreukverzekering alleen de schade dekt als het glas werkelijk gebroken is. Kleine krassen, schrammen of schilfers zijn niet verzekerd. Als isolatieglas troebel wordt, dekt de verzekering de schade ook niet. Een glasverzekering is hiervoor betrekkelijk goedkoop.

Wanneer heeft een glasbreukverzekering zin?

Iedereen die glazen voorwerpen van hoge kwaliteit in huis heeft, doet er goed aan ze te verzekeren. Dit geldt ook voor een glazen douchecabine of de glazen keramische kookplaat. Wie niet zeker weet of een glasverzekering voor hem of haar een optie is, moet voor zichzelf de volgende vragen beantwoorden:

 • Is er een serre beschikbaar en kan die verwarmd worden? Vanwege de hoge aanschafkosten is een verzekering de moeite waard.
 • Heeft het appartement of huis grote deuren naar het terras of raamfronten? In dit geval is schade door storm en thermische spanning mogelijk.
 • Zijn er kinderen in huis die graag veel rondrennen? Als er veel turbulentie is, kan er iets breken.
 • Zijn er grote onderhouds- of renovatiewerkzaamheden aan of in het huis gepland? Ook de vakman kan ongelukken overkomen.
 • Ben je een hobbytuinier en heb je een kas?
 • Welke schade wordt door de verzekering gedekt?

Er ontstaan vaak misverstanden als het erom gaat te weten welke verzekeringsmaatschappij voor welke schade betaalt. Daarom zijn hier de mogelijke schades die een glasbreukverzekering dekt:

 • je glijdt uit in de badkamer en tegen de wand van de douche
 • de ruiten van het aquarium versplinteren
 • de wind slaat de patio deur dicht en het glas versplintert
 • Werklui de keramische kookplaat beschadigen.

Maar er is ook schade die niet door een glasbreukverzekering gedekt wordt:

 • valt de smartphone naar beneden
 • een glazen tafel breekt tijdens een ruzie
 • de raamdichtingen zijn erg poreus
 • een voetbal belandt in de kamer van een huis.

Een verzekering voor gebroken glas dekt niet alleen de kosten van materiaal voor reparatie of vervanging, maar ook de rekeningen van de werklui.

Glasbreuk – welke verzekering betaalt wat?

In geval van glasbreuk kan het zijn dat niet alleen de glasbreukverzekering verantwoordelijk is. Het is ook mogelijk dat de inboedel- of opstalverzekering verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de claim. De inboedelverzekering, bijvoorbeeld, dekt alleen schade zoals diefstal en brand. Als er een ongeluk gebeurt, is het meestal niet gedekt. Aquaria en grote glazen oppervlakken zijn ook vaak uitgesloten van dekking door de verzekering voor huiseigenaren.

De situatie is vergelijkbaar met opstalverzekering. Dit is belangrijk voor huiseigenaren en verhuurders. Het beschermt ook de ruiten, maar in geval van schade moet de oorzaak bewezen worden. In de meeste gevallen zijn meubels niet in de verzekeringsdekking inbegrepen.

Een aansprakelijkheidsverzekering keert alleen uit voor schade die door de verzekeringnemer of zijn gezinsleden wordt veroorzaakt. Als persoonlijke bezittingen stuk zijn, betaalt de aansprakelijkheidsverzekering niet.

De kosten van een glasbreukverzekering

Het bedrag van de verzekeringspremie hangt af van hoe ze berekend wordt. Gewoonlijk wordt de woonruimte als basis gebruikt en wordt de verzekerde som forfaitair vastgesteld. Maar er is ook de mogelijkheid om de hoogte van de dekking individueel te bepalen naar gelang de toestand van het huis.

De prijzen die glaszetters voor beglazingswerk vragen spelen ook een grote rol in de hoogte van de premies. De verzekeringsmaatschappijen passen de premies regelmatig aan de marktprijzen aan. Ze zitten echter in de dubbele cijfers.

Welke glasverzekering past bij wie?

Er bestaat niet zoiets als één glasverzekering voor iedereen. Wie een glasbreukverzekering wil afsluiten, moet vooraf goed nagaan wat hij precies wil verzekeren en hoe. In de meeste gevallen is een aanvullende verzekering bij de inboedelverzekering voldoende. Maar een glasbreukverzekering biedt een breder scala aan voordelen.

Het is ook aan te raden de inhoud van bestaande inboedel- en opstalverzekeringen te controleren voordat je een glasbreukverzekering afsluit. Op die manier kunnen dubbele verzekeringsdekking en dus dubbele premies vermeden worden.

Het is ook belangrijk om de waarde van de te verzekeren voorwerpen te berekenen en die te vergelijken met de premies. Zo kun je nagaan of een zogenaamde glasmodule in de inboedelverzekering de moeite waard is, of dat het beter de aparte glasbreukverzekering kan zijn. De verzekeringsbehoefte kan zo snel bepaald worden.

Men vergelijkt dus de hoogst mogelijke schade van het eigendom met de totale verzekeringskosten voor een periode van zeven jaar. Als de kosten van de verzekering groter zijn dan het mogelijke schadebedrag, kan men afzien van het afsluiten van een verzekering.

De persoonlijke woonsituatie bepaalt of een glasbreukverzekering nodig is of niet. Een glasverzekering is altijd aan te raden als er veel glas in en rond het huis is. Het is ook geschikt voor serres en broeikassen. Voor huurders in een appartement is het echter minder zinvol. Hier is de huisbaas vaak al verzekerd. In elk geval moet de behoefte aan verzekering realistisch beoordeeld worden.