Tuin

Forsythia: Mijn favoriete plant

Forsythia’s zijn een geslacht van bloeiende struiken die tot de olijffamilie behoren. Deze onderhoudsarme, snelgroeiende planten hebben een rechtopstaande en overhangende vorm en vertonen vroeg in het voorjaar gele bloesems voordat hun bladeren weer aangroeien.

Forsythia is geliefd en wordt bezocht door bijen en vlinders. De kleine variëteiten van forsythia kunnen maar twee voet hoog worden, maar de meeste forsythia’s worden tot tien voet hoog met een iets bredere spreiding. Forsythia’s zijn snelgroeiende struiken en ze kunnen bloeien als ze in de herfst of in het vroege voorjaar geplant worden. Tuinders die in een vorstvrij klimaat wonen, kunnen forsythia’s in de winter planten.

Forsythia Verzorging

Forsythia struiken worden vaak gebruikt als levende privacy muur in de zomer en de herfst, nadat ze helemaal uitgebloeid zijn. Bovendien kunnen ze gebruikt worden om erosie tegen te gaan op hellingen en in funderingsbeplantingen. Het treurend type (Forsythia suspensa) kan zelfs geleid worden om als een liaan op een traliewerk te groeien of achter een keermuur geplant worden en over de zijkant laten cascaderen.

Forsythia’s zijn tamelijk tolerant voor arme tuingrond, en ze kunnen enige droogte verdragen als ze eenmaal gevestigd zijn. Zolang je ze ergens neerzet waar ze veel zonlicht krijgen, zouden ze voor jou goed moeten groeien. De grootste last bij het kweken van forsythia is om deze snelgroeiende struiken gesnoeid te houden om de gewenste vorm en grootte te behouden. Maar zelfs dit kun je negeren als je van een wat wild uitziende struik houdt, zoals veel mensen doen. Een onverzorgd uiterlijk kan volkomen geschikt zijn voor heestervormers langs beboste gebieden.

Bodem & Water

Forsythia’s geven de voorkeur aan losse, goed doorlatende grond. Deze taaie planten vertonen echter ook enige tolerantie voor kleigrond. Ze verdragen zowel zure als alkalische pH waarden goed.

De struiken groeien het best in matig vochtige grond, maar ze kunnen tegen wat droogte. Geef nieuwe overplanten regelmatig water tot ze gevestigd zijn. En geef dan alleen water als je een langere periode zonder regenval hebt.

Licht

Forsythia struiken groeien het best met minstens zes uur directe zon op de meeste dagen. Krijgt je plant minder zon dan dit, dan produceert hij misschien niet zoveel bloemen.

Temperatuur en vochtigheid

Forsythia’s geven de voorkeur aan een licht vochtig klimaat. Als het te droog is bloeien ze misschien niet, en als het te vochtig is verwelken ze. Ze zijn het gelukkigst als de temperatuur tussen 55 en 70 graden Fahrenheit ligt, maar ze zijn tamelijk winterhard bij koudere temperaturen. Veel variëteiten reageren echter niet goed als de wintertemperaturen onder min 5 graden Fahrenheit dalen. De bloei voor het volgende voorjaar kan afwezig of verminderd zijn, hoewel de plant zich meestal herstelt en een jaar later weer normaal bloeit. Noordelijke tuinders zullen ervoor willen zorgen dat ze een soort kiezen waarvan bekend is dat ze goed winterhard is in hun klimaatzone.

Forsythias groeien

Als je meer forsythia planten wilt groeien, kun je gewoon een stengelstek nemen, die laten wortelen en overplanten waar je maar wilt. Je kunt de ouderplant ook toestaan zich uit zichzelf te verspreiden. Als een tak contact maakt met de grond, zal hij vaak ter plekke wortels neerzetten, waardoor een nieuwe struik ontstaat.

Om een stek te laten wortelen, neem je een 4 tot 10 inch lange stengelsnede nadat de bloei voltooid is en wanneer de struik bladeren heeft. Verwijder de onderste bladeren, plant de stek dan in een vochtig mengsel van veenmos, perliet, en zand. Uit de begraven knopen zullen wortels groeien. Besproei de stekken dagelijks tot de wortels ongeveer 1 inch lang zijn, wat minstens een maand zal duren. Verplant de stekken op dit punt in afzonderlijke potten om verder te groeien. Laat de plant in een pot in een gecontroleerde buitenomgeving een of twee seizoenen groeien voor je hem op een tuinplaats zet.

Meststof

Gebruik pas kunstmest als je forsythia struik ongeveer een jaar oud is en gezond lijkt. Strooi dan in het voorjaar en de zomer om de paar weken ongeveer een kopje korrelmeststof bij de basis van de struik.

Uitdunning

Als ze aan hun lot worden overgelaten, kunnen forsythia struiken een nogal wild uitziende vorm aannemen, als de takken in willekeurige richtingen uitlopen. Veel mensen verkiezen dit wilde uiterlijk, en jaarlijks snoeien is geenszins verplicht. Als je tevreden bent met de vorm van je struik, kun je verschillende jaren zonder snoeien.

Als je echter van een netter uiterlijk houdt, kun je je struik snoeien om zich naar een meer georganiseerde vorm te schikken. Het snoeien van forsythiastruiken doe je het best net nadat ze in de lente uitgebloeid zijn, want de bloemen van de volgende lente bloeien op hout dat het vorige jaar geproduceerd is. Als je dus voorbij eind juli snoeit, loop je het risico dat je alle bloemen voor het volgende voorjaar verliest. Dit zal de plant niet doden, maar het betekent wel dat je een jaar lang grauwe struiken zult hebben. Begin met het snoeien van ruwweg een kwart tot een derde van de oudste takken, door ze tot op de grond af te knippen. Dit bevordert nieuwe groei en een compactere vorm. Buiten deze “vernieuwings “snoei kun je ook selectief nieuwere takken afknippen om de algemene vorm van je forsythia te verbeteren.

Vaakvoorkomende ziektes

Forsythia struiken kunnen vatbaar zijn voor knobbelige gallen die zich langs de stengels vormen, en voor schimmelachtige twijgenziekte. Beide problemen worden het best behandeld door aangetaste stengels te verwijderen. Twijgenziekte kan voorkomen worden door de plant goed gesnoeid te houden om de luchtcirculatie te verbeteren, en door een fungicide toe te passen. Onaangename vorst kan de bloemknoppen doden in klimaatzones die op de grens van de winterhardheid van de plant liggen. Een variëteit die voor zone 5 gewaardeerd wordt, bijvoorbeeld, kan in een zone 5 tuin af en toe haar bloemen verliezen als een vroege koudegolf toeslaat. Dit doodt de plant bijna nooit, en de bloemen komen meestal terug na een jaar zonder bloei.