Travel

Ervaar de cultuur van Aruba en leer van de plaatselijke bevolking

Als je de cultuur van het eiland wilt ervaren en van de Arubaanse plaatselijke bevolking wilt leren, moet je wat tijd doorbrengen in de restaurants. Afhankelijk van het restaurant kun je genieten van versgevangen roodbaars, mahi-mahi, of pan bati. Als je op zoek bent naar authentieke en plaatselijke gerechten, probeer dan restaurants als Zeerovers, Taste My Aruba, of Driftwood. Je kunt ook de Caraïbische omzet proberen die het “Oude Cunucu Huis” heet. Hij is gevuld met heerlijke Hollandse kaas en wordt geserveerd in een zoet, luchtig gebakje.

Aruba is een bestemming voor het hele jaar

Het weer op Aruba is het hele jaar door mild, maar de warmste maanden vallen meestal in de winter. Het toeristische hoogseizoen van het eiland loopt van november tot maart, en de prijzen neigen in die tijd hoger te zijn. De watertemperaturen zijn nog warm genoeg om te zwemmen, maar in december en januari kunnen de temperaturen kouder worden. Ook in oktober zijn de watertemperaturen hoger, dus neem waterdichte voorwerpen mee. De gemiddelde jaarlijkse regenval op Aruba bedraagt iets meer dan vier centimeter.

De kamerprijzen op Aruba zijn het laagst tussen april en augustus. Het eiland organiseert in deze tijd ook verschillende grote evenementen, waaronder het Aruba Wine, Food, and Art Festival. Wie in deze maanden reist doet er goed aan zijn reis ruim van tevoren te plannen om geen mooie aanbiedingen mis te lopen. Als alternatief kun je door je vakantie in april of september te boeken een goede hotelaanbieding krijgen. Als je liever het hoogseizoen vermijdt, kun je misschien beter in de herfst reizen om van enkele goede hotelaanbiedingen te genieten.

Het ligt ruim buiten de orkaangordel

Hoewel het aan de zuidelijke rand van de orkaan-gordel ligt, heeft Aruba nog steeds de mogelijkheid door een orkaan getroffen te worden. Het eiland wordt omringd door oceaanwateren die relatief koel zijn, wat de kans op het ontstaan van orkanen helpt opbreken. In feite veroorzaakte de orkaan Felix slechts geringe schade aan het eiland. Dat is mooi meegenomen als je je zorgen maakt over orkanen. Maar je zult nog steeds andere factoren willen overwegen voor je je vakantie boekt.

Hoewel Aruba ruim buiten de orkaangordel ligt, vormen orkanen nog steeds een bedreiging voor bezoekers. Ook al ligt het eiland buiten de gordel, toch moeten bezoekers de weersvoorspellingen controleren. Orkanen vormen zich in warm water en trekken naar het westen. Hoewel Aruba ver buiten de orkaangordel ligt, is het toch dichtbij genoeg om de effecten te voelen van tropische stormen die door de omringende streek trekken. Het is verstandig om vóór je reis de plaatselijke weersvoorspelling op mogelijke orkanen te controleren om onnodige reisvertragingen te voorkomen.

Het is een cultureel gevarieerd eiland

Culturele diversiteit is een belangrijk kenmerk van Aruba. Het eiland is cultureel divers, met Caribische en Latijns-Amerikaanse invloeden. Aruba ligt 20 mijl voor de Venezolaanse kust en is het meest zuidwestelijke van de Nederlandse Benedenwindse Eilanden. Zijn 70 vierkante mijl land zijn bedekt met een tropisch klimaat, met een gemiddelde temperatuur van 82 graden Fahrenheit. Hoewel het buiten de Caribische orkaangordel ligt, ontbreekt het Aruba niet aan culturele evenementen.

Als olierijk eiland heeft Aruba een multiculturele bevolking die een verscheidenheid aan etnische groepen omvat. Hoewel monogamie de norm is in de Nederlandse archipel, komen buitenechtelijke relaties veel voor. In 1998 was 42 procent van de levendgeborenen buitenechtelijk. De meeste huwelijken op Aruba zijn intra-etnisch. Buitenlanders kunnen de Nederlandse nationaliteit verwerven door met een Arubaan te trouwen. Het traditionele huishouden is matricentrisch.

Het is een milieuvriendelijke bestemming

Naast de toepassing van duurzame praktijken in het toerisme doen ook de hotels van Aruba hun best. Amsterdam Manor Beach Resort, bijvoorbeeld, houdt elke vierde woensdag van de maand een milieuvriendelijke strandopruiming. Om het milieubewustzijn van de gasten te verhogen, gebruikt het resort dubbele spoeltoiletten, zonneboilers en isolatie. Ze beheren afvalwater en verminderen de productie van vast afval. Ze nemen deel aan natuurbeschermingsprogramma’s om de plaatselijke fauna en habitat te beschermen.

Als klein eiland met beperkte natuurlijke hulpbronnen heeft Aruba vernieuwende stappen gezet om klimaatverandering aan te pakken en duurzame ontwikkeling te bevorderen. In 2016 sloot het eiland zich aan bij de Sustainable Destinations Alliance for the Americas, een non-profit groep die zich inzet om landen te helpen milieuvriendelijker te worden. De toeristische industrie van Aruba werd erkend als een positieve kracht voor de gemeenschap en het milieu. Dit heeft geleid tot een toenemend aantal milieuvriendelijke hotelcomplexen in de omgeving.

Het is een gelukkige plek

In een piepklein paradijs vind je op dit eiland vele manieren om geluk te vinden. Je kunt een sereen strand vinden op een eiland met zacht zand, genieten van de ongerepte natuurlijke schoonheid van het eiland of tijd doorbrengen met het opnieuw verbinden met vrienden en familie. Aruba heeft een eilandbrede hygiënecode en allerlei keuringsvoorschriften die het een veilige plek maken om te bezoeken. Wat je favoriete activiteit ook is, je vindt het op Aruba.

Het weer op Aruba is het hele jaar door bijna perfect. Er zijn talloze watersporten mogelijk, en de unieke geografie van het eiland maakt eindeloze verkenningen mogelijk. Bezoekers kunnen ook de ongerepte schoonheid van de divi-divi bomen van het eiland ervaren. Met slechts 18 centimeter regen per jaar heeft Aruba een onovertroffen klimaat. Of je nu geniet van een ontspannen vakantie op een tropisch eiland, of van een actieve vakantie in de sneeuw, Aruba heeft het perfecte weer voor jou.