Wonen

Een woonkamer om je goed in te voelen – tips voor inrichting

In het afgelopen jaar hebben veel mensen ontdekt hoe belangrijk het is zich binnen hun eigen vier muren op hun gemak te voelen. Want als de mogelijkheden om uit te gaan en ook openbare plaatsen, cafés en restaurants te bezoeken beperkt zijn, wordt het eigen huis voor veel mensen een welkom toevluchtsoord.

Maar om werkelijk een feel-good sfeer binnen de eigen vier muren te hebben, moeten die ook aangenaam ontworpen zijn. De woonkamer staat duidelijk in het middelpunt van de belangstelling, want hier vinden de meeste activiteiten plaats en wordt veel tijd doorgebracht.

De huiskamer als centrale plaats in huis

De woonkamer wordt door de meeste mensen beschouwd als de centrale plaats in hun eigen huis. Dit komt omdat het de plaats is waar men op de bank ontspant, maar ook een spannende filmavond doorbrengt. Zelfs als er bezoek ontvangen wordt, is het vaak de huiskamer waar samen koffie gedronken wordt en met elkaar gepraat wordt. Spelavonden en andere activiteiten vinden meestal ook in de huiskamer plaats, omdat er genoeg ruimte voor is. Deze plek, waar we zoveel tijd doorbrengen, is daarom van bijzonder belang voor de vormgeving.

Wohnzimmer-wohlfuehlen

De woonkamer inrichten

Smaken verschillen en dus varieert de manier waarop woonkamers worden gepresenteerd sterk.

Een centraal element in elke huiskamer is echter meestal een comfortabele bank. De bank dient als de perfecte zitplaats als meerdere mensen met elkaar willen praten, maar wordt ook vaak gebruikt als ligvlak om gewoon te ontspannen of een goed boek te lezen.

Dekens en kussens maken dit meubelstuk niet alleen nog comfortabeler, maar voegen ook veel toe aan de uitstraling.

Een soortgelijke functie om een visueel aspect in de kamer te brengen wordt vaak vervuld door een vloerkleed, dat bijvoorbeeld onder de salontafel voor de bank gelegd kan worden. Hier wordt vaak zachter textiel gekozen om de kamer een aangename sfeer te geven.

Vooral in de woonkamer worden vaak warme en harmonieuze kleuren gekozen. Hier moet immers een ontspannen sfeer gecreëerd worden. Natuurlijk horen daar ook de juiste lichtomstandigheden bij. In het ideale geval kunnen in de ruimte verschillende lichtstemmingen worden gecreëerd om de juiste verlichting te verkrijgen, afhankelijk van de eisen. Zo is het soms nodig om de kamer goed te verlichten, terwijl in andere situaties gedimd, warm wit licht voordelig is.

Functionele meubels en elementen in de woonkamer

Behalve zitmeubelen en een kleine tafel bevat een woonkamer natuurlijk ook andere meubels die een grote invloed hebben op de inrichting van de kamer. Woonkamerkasten van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld, dienen vaak om de wandoppervlakken in de kamer vorm te geven, maar vervullen natuurlijk ook een uiterst praktische functie, want ze kunnen een grote hoeveelheid bergruimte bieden.

Hier kunnen CD’s en DVD’s bewaard worden, en ook boeken, spelletjes en andere voorwerpen die je maar af en toe nodig hebt, maar die de rest van de tijd verborgen kunnen blijven. Het is niet ongewoon dat zelfs de televisie, die gewoonlijk in de huiskamer staat, ook verborgen is in een kast die alleen geopend wordt als er ook een film gekeken moet worden.

Zo is er altijd een opgeruimd beeld in de kamer, zonder dat je het zonder de belangrijke functies hoeft te stellen. Eén element dat in geen enkele kamer mag ontbreken zijn, natuurlijk, planten. Vooral in de centrale kamer van het huis brengen ze een stukje natuur, maar ook leven en frisheid in het interieur.

Modern of traditioneel – het belangrijkste is comfort

Of een woonkamer in een moderne of traditionele stijl ingericht wordt, hangt af van de voorkeuren van de bewoners. Het gaat erom een goede combinatie van praktisch nut en een feel-good factor te bereiken. Het is belangrijk dat de bewoners van het huis zich op hun gemak voelen en, vooral in tijden waarin er buiten in de openbare ruimte weinig mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding zijn, dat ze hier een ruimte vinden die hen uitnodigt zich te ontspannen.