Lifestyle

De voordelen van koude luchtinlaten

Als je je paardenkracht en koppel wilt opvoeren, of je brandstofverbruik wilt verbeteren, zijn koude luchtinlaten een goede keuze. Ze kunnen ook de gasrespons en de lucht-brandstof verhouding verbeteren. Dit artikel gaat over de voordelen van koude luchtinlaten. Misschien ben je ook geïnteresseerd om er een in je eigen voertuig te installeren. Om te beginnen kun je onze gids lezen over hoe je dat doet. We hebben ook enkele tips om de voordelen van een koude lucht inlaat te maximaliseren.

Verhoogt de paardenkracht

Er zijn verschillende redenen waarom het installeren van een koude lucht inlaatsysteem in je auto je paardenkracht zal verhogen. Inkomende lucht is meestal niet koud genoeg om de paardenkracht te helpen verhogen, en de binnenkomende lucht is veel heter. Koude lucht inlaten echter verbeteren de luchtstroom en voorzien de motor van meer zuurstof. Deze systemen zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren. Als ze goed gebruikt worden, kunnen ze tot 4 procent meer paardenkracht opleveren. Maar hoeveel winst kun je er van verwachten? Het antwoord hangt af van je auto.

De meeste auto’s halen tussen de vijf en 20 PK uit koude lucht inlaten, maar de toename kan variëren naargelang de verschillende onderdelen van de motor. Een koude lucht inlaat kan de hoeveelheid luchtstroom met wel 30 procent verhogen, terwijl een aangepaste motorkap het vermogen van je auto met nog eens vijf of zes PK opvoert. Sommige auto’s zijn beter toegerust om de extra paardenkrachten aan te kunnen dan andere, dus het kan zijn dat je een grotere inlaat moet installeren om het meeste voordeel te krijgen.

Verbetert de gasrespons

Een manier om de gasrespons van je auto te verbeteren is het toevoegen van een koude lucht inlaat. Er zijn verschillende voordelen aan deze mod, en een CAI kan het verschil maken. Ten eerste vergroot hij de hoeveelheid lucht die de motor kan gebruiken. Door de stromingseigenschappen en de traagheid van de lucht te veranderen, kunnen de prestaties van de motor verbeteren. Bovendien kan een koude lucht inlaat het vermogen van je auto verhogen door de lucht kouder en dichter te maken.

Een ander voordeel van koude lucht inlaten is dat ze de hoeveelheid lucht die je in je motor moet blazen verminderen. Vergeleken met een stock inlaat kunnen IRTB’s het volume van het gaspedaal van je motor sterk verminderen. Ze verbeteren ook de gasrespons doordat je motor sneller koelere lucht krijgt. Maar het grootste voordeel is dat ze veel gemakkelijker te installeren zijn dan fabrieksinlaten. Let bij het installeren van je koude lucht inlaat op de richtlijnen van de fabrikant voor de juiste installatie.

Verbetert het brandstofverbruik

Een koude luchtinlaat verhoogt het brandstofrendement op twee manieren. Ten eerste verbetert hij de gasrespons en de algemene rijeigenschappen van je auto. Ten tweede kan een koude lucht inlaat tien paardenkrachten aan je auto toevoegen. Ten derde kan een koude luchtinlaat je motor ook op andere manieren ten goede komen. Lees verder om meer te weten te komen. Hieronder staan de voordelen van koude lucht inlaten. Als je er nog geen geprobeerd hebt, zou je dat moeten doen.

Koude luchtinlaten verhogen het brandstofverbruik met 3-5 MPG. Je moet echter het MPG van je auto controleren voor je besluit er een te installeren. Oudere luchtinlaten kunnen de prestaties van je auto verslechteren en je kilometerstand verlagen. Een koude luchtinlaat verbetert het brandstofverbruik van je auto door koelere lucht naar de motor te voeren. Tenslotte verbetert een koude luchtinlaat de prestaties en het brandstofverbruik van je auto.

Verbetert de lucht-brandstof verhouding

Een koude lucht inlaat helpt je motor de optimale lucht-brandstof verhouding te bereiken. Als een auto zonder lucht komt te zitten, stijgt de temperatuur onder de motorkap en gaat vermogen verloren omdat de motor moeite heeft om te ademen. Dit gebeurt omdat fabrieks OEM luchtbuizen ontworpen zijn om warme lucht van onder de motorkap aan te zuigen. Bovendien verpest de warme lucht uit de motorkap het verbrandingsproces, waardoor de hoeveelheid vermogen afneemt.

Een koude lucht inlaat verhoogt het brandstofrendement van je auto met een paar mpg. Afhankelijk van welk model auto je hebt, kan het je MPG met wel vijf mpg opkrikken. Maar de MPG toename hangt af van hoe de koude lucht inlaat ontworpen is en welke onderdelen geïnstalleerd zijn. Bijvoorbeeld, een high-end koude lucht inlaat kan het MPG van je auto met drie of vier mpg opkrikken, terwijl een low-end koude lucht inlaat de brandstofefficiëntie met wel vijf mpg verbetert.