De boor slijpen – zo doe je dat!

De belangrijkste in een notendop
 • Alle soorten boren kunnen geslepen worden als ze stomp zijn.
 • Afhankelijk van het soort boor zijn er verschillende gereedschappen en hulpmiddelen verkrijgbaar.
 • Het is belangrijk jezelf tegen verwondingen te beschermen door beschermende kleding te dragen bij het slijpen.

Als een boor bot is, wordt hij hinderlijk. Maar er zijn ook risico’s, zoals mogelijke oververhitting, het afbreken van de boor in het gat, of brandplekken op het hout als het te heet wordt. Om nog maar te zwijgen van het risico op verwondingen. Dus wat te doen?

Bohrer anschleifen

De oplossing, slijp de boor

De boor is bot, vervangers zijn niet in huis en de ijzerwinkel is gesloten. Maar er wordt niet gewacht tot het weer open gaat. Nu is het handig om de boor te slijpen. Dit kan gedaan worden voor deze soorten boren:

 • Metaal- of draaiboren
 • Steenboor
 • Houtboren.

Met metalen boren zijn er geen problemen als je ze wilt slijpen. Steenboren kunnen verschillende malen geslepen worden, maar houtboren kunnen ook geslepen worden. Met deze is het echter moeilijker en slechts binnen grenzen mogelijk.

Slijpen is altijd voordelig als de boor iets duurder was en zou dus langer moeten meegaan. Slijpen is dan een must.

Gereedschap en hulpmiddelen

Er is niet veel voor nodig om de boor te slijpen. De kosten liggen binnen een beheersbare marge voor deze hulpmiddelen. Deze dingen zijn noodzakelijk:

 1. Een boor- en snijolie om de metalen boor te koelen.
 2. Een slijphulpstuk om de boor te slijpen.
 3. Speciale boorslijpmachines zijn handig.
 4. Een alternatief is een universeel slijpstation of een bankslijpmachine.
 5. Met de hand kan de boor geslepen worden met een hand- of naaldvijl.
 6. Het alternatief zou een sleutelbestand zijn.
 7. Vergeet niet een veiligheidsbril te dragen bij het slijpen.

Machine of manueel?

Beide zijn mogelijk, natuurlijk. Maar het vergt wat meer oefening om een boor met de hand te slijpen. Het resultaat zal echter veel preciezer zijn en de boor loopt geen gevaar oververhit te raken.

Bij houten boren is het meestal zo dat ze alleen met de hand geslepen kunnen worden. Een professionele slijpmachine voor houtboren zou veel te duur zijn, en meer dan 1.000 euro kosten.

Slijpen met de hand

Als je de boor met de hand wilt slijpen, kun je een sleutelvijl of naaldvijl gebruiken. Om dit te doen klem je de boor in een bankschroef voordat je hem echt gaat slijpen. Het moet ongeveer twee tot drie centimeter uitsteken. Dan kan het gemalen worden, maar let op dat je steeds van het lichaam weg slijpt. De hoek waaronder de gebruikte vijl geleid wordt moet steeds dezelfde zijn.

Diamantvijlen worden gebruikt met HSS boren. De legering van dit type boor is te hard en te bijzonder om met een sleutel of naaldvijl geslepen te worden.

Slijpen met een bankslijpmachine

Als je een bankslijpmachine gebruikt, heb je een veiligheidsbril nodig. In geen geval mag je handschoenen dragen bij het schuren. Dit kan tot verwondingen leiden. Met een bankslijpmachine wordt de boor in een exacte hoek geslepen. Het is echter belangrijk dat de slijpschijf absoluut recht is en dat de boor niet te heet wordt. Het slijpen van een houten boor is alleen mogelijk met een heel dunne slijpschijf.

De boor slijpmachine

De boren slijpmachine is een heel speciale machine voor heel specifieke soorten boren. Je moet bij het schuren altijd de aanwijzingen van de fabrikant volgen. Hiertoe behoren alleen slijpboren die geschikt zijn voor dit type machine. De fabrikant geeft ook de instellingen aan voor het slijpen van de boor. Deze machines zijn niet alleen te koop, maar ook te huur, wat voordelig is voor een amateur-klusser. Tijdens het slijpen moet je regelmatig de hoek van de punt meten, want die moet 118 graden zijn.

Hoeveel graden moet er geslepen worden?

Het maakt niet uit wat voor soort schuurwerk je besluit te doen. Het belangrijkste is dat je weet hoeveel graden de maling moet zijn. Voor de vrijloophoek, die aan de buitenkant licht afloopt, mag hij drie tot maximaal acht graden zijn. De punthoek moet precies 118 graden zijn en de afsnijding moet een hoek van 55 graden hebben met de middenas van de twee hoofdsnijkanten. De afsnijrand is boogvormig.

Je begint onderaan de twee hoofdsnijkanten en trekt de gebruikte vijl zonder veel druk omhoog naar de punt van de boor. Je volgt de draaiing als je handmatig maalt. Als de bankslijpmachine het gereedschap van je keuze is, zet je de boor op een vinger en draai je hem met de hand met de klok mee. Volg de snijkant tot aan de punt. Aan de achterkant wordt de boor naar beneden getrokken. De hoek moet steeds opnieuw gecontroleerd worden. Als je alles goed doet, is de hoek van de punt juist en vormt de dwarse rand zich vanzelf. In elk geval moet hij gebogen zijn.

Nogmaals, oefening baart kunst!

De houtboor moet geslepen worden

Houtboren zijn veel moeilijker te slijpen dan metalen boren. Dit komt omdat het profiel klein en ingewikkeld is. Bovendien zit het middelpunt vaak in de weg. Je moet een heel fijne vijl of een dunne slijpschijf gebruiken als je het wilt bewerken.

In geen geval mag je bij het slijpen het middelpunt aanraken. Dit is vooral belangrijk als er een draad aan zit. De punthoek moet 180 graden zijn, waarbij de vrijloophoek tussen één en twee graden zakt.

Een metselboor slijpen

Metselboren hoeven zelden een keer geslepen te worden. Omdat de punt van dit type boor van hard metaal is, is slijpen slechts in beperkte mate mogelijk. Opgelet: door het harde metaal kan de boor ook gemakkelijker breken als hij geslepen wordt.

Op de meeste metselboren geeft een kleine markering aan wanneer de boor vervangen moet worden. Als de markering bereikt is, heeft verscherpen geen zin meer.

Als je een bankslijpmachine gebruikt, moet je ook een slijpschijf gebruiken die geschikt is voor hardmetaal. Het is belangrijk geen oververhitting toe te laten. Daarom is een nat maalwerktuig hier de beste keuze. Anders heb je veel tijd nodig om te slijpen, want je moet de boormachine steeds weer laten afkoelen en hem inspuiten met boor- en snijolie.

Metselboren hebben soms twee of meer snijkanten. De punthoek is of 118 graden of 130 graden.

Voorkom fouten

In geen geval mag de boor beginnen te gloeien of blauw worden. Dan is het beter om hem te vervangen. Als de snijkanten van ongelijke lengte zijn, boort de boor te groot. In dit geval moet de kortere snijkant opnieuw bewerkt worden. Als de punthoek niet gelijk is, wordt de boor snel weer bot.

Een boor slijpen is niet zo eenvoudig. Er is een beetje vaardigheid voor nodig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *