Bouw terras: Dit materiaal is het meest geschikt

De belangrijkste feiten in een notendop
  • Ga bij het bouwen van een patio voor hoogwaardige en duurzame materialen die bestand zijn tegen het weer en de elementen.
  • Een terrasvloer van natuursteen biedt vele mogelijkheden voor de inrichting.
  • Een terrasdak rondt de gezellige buitenwoonkamer af – zorg ervoor dat de constructie stabiel is.

Denk je erover om, op tijd voor het begin van de lente, je appartement of huis te verbouwen en eindelijk een terras aan te leggen? Terrassen zijn vooral populair in steden waar appartementen op bovenverdiepingen geen tuin hebben. Zo kun je nog steeds van de zon genieten, hier en daar iets planten of vrienden en familie uitnodigen voor een barbecue.

Een patio moet echter van sterk, duurzaam materiaal gebouwd zijn, zodat hij de stormachtigste nachten kan doorstaan en regen hem niet schaadt. Bovendien moet je nagaan welke materialen het meest geschikt zijn voor welke delen van het terras, b.v. de vloer en het dak. En natuurlijk moet de patio er ook mooi uitzien en in harmonie zijn met de rest van het huis.

Bovendien zijn verschillende materialen geschikt, afhankelijk van de aard van de constructie van het terras. Terrassen zijn het meest geschikt voor verschillende toepassingen, zoals het plannen van een verhoogd bed, of gewoon ontspannen in de tuin. Daartoe moet natuurlijk rekening gehouden worden met de prijs en het respectieve budget. Omdat er zoveel aspecten zijn waarmee je rekening moet houden bij het bouwen van een patio en het nogal moeilijk is om een algemene uitspraak te doen over welk materiaal het beste is, volgen hier enkele suggesties.

Patio vloeren

Een veel gebruikt materiaal voor terrasvloeren is steen. Het heeft het voordeel dat het lang meegaat, zeer sterk en duurzaam is. Bovendien is er een grote verscheidenheid aan stenen vloeren verkrijgbaar, of het nu gaat om vorm of kleur.

Zo kun je je patio aanpassen en hoef je je niet te veel zorgen te maken over de vraag of de stenen vloer het wel zal uithouden. Natuursteenplaten zijn er in allerlei maten, vormen, kleuren en samenstellingen; je kunt bijvoorbeeld verschillende formaten combineren om een unieke terrasvloer naar je eigen smaak te maken. Bovendien is het schoonmaken van een stenen terras ook betrekkelijk eenvoudig en vergt het weinig inspanning. Het nadeel van steen is dat hij zwaar is; daarom moet een stabiele ondervloer beschikbaar zijn. Stenen vloeren zijn het meest geschikt als de patio op de begane grond wordt aangelegd.

Bij stenen vloeren is er keuze tussen natuursteen en betonblok. Natuursteen is waarschijnlijk het materiaal dat het langst meegaat. Het komt in verschillende kleuren, zoals gezegd, afhankelijk van het mineraal. Een individueel advies is nodig om de meest geschikte te vinden, want afhankelijk van de plaats, bijvoorbeeld in de tuin, kan de ene meer geschikt zijn dan de andere. De nadelen van natuursteen: ze zijn meestal wat duur en de aanleg is ingewikkeld.

Betonsteen, daarentegen, is betrekkelijk goedkoop omdat het industrieel vervaardigd wordt. Betonplaten zijn ook gemakkelijker te leggen omdat ze allemaal regelmatig gezaagd zijn en dezelfde maat hebben. Beton heeft ook het voordeel dat kleuren en vormen kunnen verschillen. Er zijn zelfs imitatie betonplaten die erg op natuursteen lijken, maar een stuk goedkoper zijn.

Terrasse bauen

In tegenstelling tot steen zijn houten of kunststof vlonders minder geschikt omdat ze meer onderhoud vergen, niet zo duurzaam zijn en niet erg lang meegaan.

Patio dakbedekking

Er zijn twee dingen waarmee je rekening moet houden als het om terrasoverkappingen gaat: De constructie, dat zijn de palen van het dak, en de dakbedekking zelf. Voor de constructie zijn hout, aluminium of staal de meest voorkomende materialen. Hout geeft een gevoel van natuurlijkheid en eenvoud. Er is ook een ruime keuze aan verschillende soorten hout, die door schilderen wat resistenter en duurzamer gemaakt kunnen worden.

Omdat hout een heel licht materiaal is, is het het meest geschikt voor grote terrasoverkappingen. Constructies van hout zijn goedkoper dan die van aluminium, dat exclusiviteit en moderniteit uitstraalt. Gecoat aluminium gaat lang mee en kan heel flexibel aan de betreffende dakbedekking aangepast worden. Hij is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat je naar eigen smaak kunt kiezen.

De dakbedekking zelf is meestal van glas of plastic als een doorzichtig dak gewenst is. Opgemerkt moet worden dat glas een zeer zwaar materiaal is; de constructie moet er dus op berekend zijn. Plastic, daarentegen, is licht. Beide beschermen tegen regen en weer, maar geven tegelijk een gevoel van een andere open ruimte die de natuur met het huis verbindt. Afhankelijk van persoonlijke smaak en behoefte zijn er glazen of kunststof daken met een melkachtige kleur of geheel doorzichtig, waarbij de melkachtige versies beschermen tegen blikken en de zon.

Omdat er veel aspecten zijn waarmee je rekening moet houden als je een terras wilt aanleggen, en bovendien veel verschillende materialen met hun voor- en nadelen, kun je het beste gebruik maken van een persoonlijk consult. Zo kun je ook je terras individueel en uniek inrichten, en de materialen kiezen die het beste bij je huis passen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *