Blog

Forsythia: Mijn favoriete plant

Forsythia’s zijn een geslacht van bloeiende struiken die tot de olijffamilie behoren. Deze onderhoudsarme, snelgroeiende planten hebben een rechtopstaande en overhangende vorm en vertonen vroeg in het voorjaar gele bloesems voordat hun bladeren weer aangroeien.

Forsythia is geliefd en wordt bezocht door bijen en vlinders. De kleine variëteiten van forsythia kunnen maar twee voet hoog worden, maar de meeste forsythia’s worden tot tien voet hoog met een iets bredere spreiding. Forsythia’s zijn snelgroeiende struiken en ze kunnen bloeien als ze in de herfst of in het vroege voorjaar geplant worden. Tuinders die in een vorstvrij klimaat wonen, kunnen forsythia’s in de winter planten.

Forsythia Verzorging

Forsythia struiken worden vaak gebruikt als levende privacy muur in de zomer en de herfst, nadat ze helemaal uitgebloeid zijn. Bovendien kunnen ze gebruikt worden om erosie tegen te gaan op hellingen en in funderingsbeplantingen. Het treurend type (Forsythia suspensa) kan zelfs geleid worden om als een liaan op een traliewerk te groeien of achter een keermuur geplant worden en over de zijkant laten cascaderen.

Forsythia’s zijn tamelijk tolerant voor arme tuingrond, en ze kunnen enige droogte verdragen als ze eenmaal gevestigd zijn. Zolang je ze ergens neerzet waar ze veel zonlicht krijgen, zouden ze voor jou goed moeten groeien. De grootste last bij het kweken van forsythia is om deze snelgroeiende struiken gesnoeid te houden om de gewenste vorm en grootte te behouden. Maar zelfs dit kun je negeren als je van een wat wild uitziende struik houdt, zoals veel mensen doen. Een onverzorgd uiterlijk kan volkomen geschikt zijn voor heestervormers langs beboste gebieden.

Bodem & Water

Forsythia’s geven de voorkeur aan losse, goed doorlatende grond. Deze taaie planten vertonen echter ook enige tolerantie voor kleigrond. Ze verdragen zowel zure als alkalische pH waarden goed.

De struiken groeien het best in matig vochtige grond, maar ze kunnen tegen wat droogte. Geef nieuwe overplanten regelmatig water tot ze gevestigd zijn. En geef dan alleen water als je een langere periode zonder regenval hebt.

Licht

Forsythia struiken groeien het best met minstens zes uur directe zon op de meeste dagen. Krijgt je plant minder zon dan dit, dan produceert hij misschien niet zoveel bloemen.

Temperatuur en vochtigheid

Forsythia’s geven de voorkeur aan een licht vochtig klimaat. Als het te droog is bloeien ze misschien niet, en als het te vochtig is verwelken ze. Ze zijn het gelukkigst als de temperatuur tussen 55 en 70 graden Fahrenheit ligt, maar ze zijn tamelijk winterhard bij koudere temperaturen. Veel variëteiten reageren echter niet goed als de wintertemperaturen onder min 5 graden Fahrenheit dalen. De bloei voor het volgende voorjaar kan afwezig of verminderd zijn, hoewel de plant zich meestal herstelt en een jaar later weer normaal bloeit. Noordelijke tuinders zullen ervoor willen zorgen dat ze een soort kiezen waarvan bekend is dat ze goed winterhard is in hun klimaatzone.

Forsythias groeien

Als je meer forsythia planten wilt groeien, kun je gewoon een stengelstek nemen, die laten wortelen en overplanten waar je maar wilt. Je kunt de ouderplant ook toestaan zich uit zichzelf te verspreiden. Als een tak contact maakt met de grond, zal hij vaak ter plekke wortels neerzetten, waardoor een nieuwe struik ontstaat.

Om een stek te laten wortelen, neem je een 4 tot 10 inch lange stengelsnede nadat de bloei voltooid is en wanneer de struik bladeren heeft. Verwijder de onderste bladeren, plant de stek dan in een vochtig mengsel van veenmos, perliet, en zand. Uit de begraven knopen zullen wortels groeien. Besproei de stekken dagelijks tot de wortels ongeveer 1 inch lang zijn, wat minstens een maand zal duren. Verplant de stekken op dit punt in afzonderlijke potten om verder te groeien. Laat de plant in een pot in een gecontroleerde buitenomgeving een of twee seizoenen groeien voor je hem op een tuinplaats zet.

Meststof

Gebruik pas kunstmest als je forsythia struik ongeveer een jaar oud is en gezond lijkt. Strooi dan in het voorjaar en de zomer om de paar weken ongeveer een kopje korrelmeststof bij de basis van de struik.

Uitdunning

Als ze aan hun lot worden overgelaten, kunnen forsythia struiken een nogal wild uitziende vorm aannemen, als de takken in willekeurige richtingen uitlopen. Veel mensen verkiezen dit wilde uiterlijk, en jaarlijks snoeien is geenszins verplicht. Als je tevreden bent met de vorm van je struik, kun je verschillende jaren zonder snoeien.

Als je echter van een netter uiterlijk houdt, kun je je struik snoeien om zich naar een meer georganiseerde vorm te schikken. Het snoeien van forsythiastruiken doe je het best net nadat ze in de lente uitgebloeid zijn, want de bloemen van de volgende lente bloeien op hout dat het vorige jaar geproduceerd is. Als je dus voorbij eind juli snoeit, loop je het risico dat je alle bloemen voor het volgende voorjaar verliest. Dit zal de plant niet doden, maar het betekent wel dat je een jaar lang grauwe struiken zult hebben. Begin met het snoeien van ruwweg een kwart tot een derde van de oudste takken, door ze tot op de grond af te knippen. Dit bevordert nieuwe groei en een compactere vorm. Buiten deze “vernieuwings “snoei kun je ook selectief nieuwere takken afknippen om de algemene vorm van je forsythia te verbeteren.

Vaakvoorkomende ziektes

Forsythia struiken kunnen vatbaar zijn voor knobbelige gallen die zich langs de stengels vormen, en voor schimmelachtige twijgenziekte. Beide problemen worden het best behandeld door aangetaste stengels te verwijderen. Twijgenziekte kan voorkomen worden door de plant goed gesnoeid te houden om de luchtcirculatie te verbeteren, en door een fungicide toe te passen. Onaangename vorst kan de bloemknoppen doden in klimaatzones die op de grens van de winterhardheid van de plant liggen. Een variëteit die voor zone 5 gewaardeerd wordt, bijvoorbeeld, kan in een zone 5 tuin af en toe haar bloemen verliezen als een vroege koudegolf toeslaat. Dit doodt de plant bijna nooit, en de bloemen komen meestal terug na een jaar zonder bloei.

Een strandstoel in de tuin – esthetisch en functioneel

Het populaire meubelstuk kijkt terug op een lange geschiedenis: Aanvankelijk leken de zitmeubels nogal op overkapte stoelen, die de adel in de landhuizen gebruikte. Na verloop van tijd evolueerde hij tot de strandstoel. Hij was zo populair bij toeristen dat er al gauw strandstoelen in grote hoeveelheden werden gemaakt en aan vakantiegangers verhuurd. Tegenwoordig is de Strandkorb een symbool en oriëntatiepunt van de Duitse Noordzee en Oostzee en is het onmogelijk je de stranden zonder hem voor te stellen.

Strandkorb

Maar de Duitse burgers willen de Strandkorb in het dagelijks leven niet missen, en daarom komt hij in steeds meer tuinen, zelfs op terrassen en balkons. De strandstoel roept herinneringen op aan vroegere vakanties en is ook heel praktisch en comfortabel.

Denk je er ook over om jezelf uit te rusten met de maritieme oase van welzijn? In het volgende artikel geven we je belangrijke tips voor het kiezen van de juiste strandstoel.

De strandstoel in de tuin

Terwijl in zuidelijke landen aan zee ligstoelen en badlakens worden gebruikt, vertrouwt men in Duitsland op strandstoelen. In feite staan er vandaag meer dan 70.000 strandstoelen op de Duitse stranden. Maar het aantal strandstoelen in Duitsland zal waarschijnlijk veel groter zijn, omdat steeds meer particuliere huishoudens van de voordelen van deze meubelstukken profiteren:

De vele voordelen van een strandstoel

Een strandstoel is veel meer dan alleen een plaats om te zitten. Het nodigt uit om te blijven hangen en te ontspannen en kan, afhankelijk van de grootte, zelfs gebruikt worden om te loungen en te slapen. Terwijl de bekleding comfort biedt, zorgen het weerbestendige materiaal en de geraffineerde constructie ervoor dat je beschermd bent tegen wind, zand en zon. Zelfs regenbuien kun je gemakkelijk overleven in de strandstoel. Als de strandstoel op het balkon of terras wordt gezet, kan het meubelstuk zelfs het hele jaar door gebruikt worden, volgens de deskundigen van Strandkorb Hanse.

Verder moet benadrukt worden dat de Strandkorb een heel bijzondere blikvanger is. Het hout in samenhang met de maritieme materialen zorgt voor een puur vakantiegevoel. Bovendien kan de strandstoel fungeren als een visueel hoogtepunt in de tuin. Onderstreept met lichtelementen schept het zitmeubilair een romantische sfeer.

Bovendien hebben de meubelstukken leuke extra’s. Voetsteunen, armsteunen, klaptafeltjes, bekerhouders en opbergruimte zijn in de meeste modellen geïntegreerd. Dit maakt de strandstoel tot de perfecte combinatie van functionaliteit en vormgeving. Omdat de meeste modellen ook wielen hebben, is de strandstoel perfect voor gebruik in je eigen tuin.

Welke strandstoel moet het worden?

Intussen hebben een groot aantal leveranciers zich gespecialiseerd in de fabricage en verkoop van strandstoelen. De keuze is navenant groot. Omdat een strandstoel een aankoop is die met veel geld gepaard gaat, moet de beslissing met veel aandacht en zorg genomen worden. De volgende criteria kunnen je helpen:

Half ligbed of vol ligbed?

In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen half-ligstoelen en volledig liggende stoelen. Terwijl de laatste tot 90 graden gekanteld kan worden, kunnen de half-ligstoelen slechts tot een hoek van 55 graden versteld worden. Volwaardige relaxfauteuils kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden en zijn zelfs geschikt om in te slapen. Daarentegen zijn half-relaxfauteuils meer gericht op zitten en gezelligheid.

Welk materiaal is het beste?

In de regel zijn strandstoelen van hout. Er zijn echter grote verschillen in kwaliteit. Kijk uit naar hardhoutsoorten zoals teak of mahonie. Deze worden gekenmerkt door hun duurzaamheid en weerstand. Daarentegen heeft vurenhout de neiging snel te rotten en wordt daarom slechts in beperkte mate aanbevolen. Het gewicht kan informatie geven over het gebruikte materiaal. Modellen van hoge kwaliteit, gemaakt van massief hout, moeten minstens 70 kg wegen – als het een tweezitter is.

Verder moet ook aandacht besteed worden aan het weefwerk. Rotan ziet er mooi uit, maar is erg onderhoudsgevoelig. Daarom is het aan te bevelen een model te kopen dat een kunststof vlechtwerk heeft.

Schoonmaken en verzorgen van een strandstoel

Bij het schoonmaken van de strandstoel is het raadzaam de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen. De materialen hebben verschillende eisen waarmee rekening gehouden moet worden. Niettemin moet de strandstoel regelmatig onderhoud krijgen: Een houtverduurzamingsmiddel kan de levensduur verlengen en het plastic kan met regelmatig wassen schoongemaakt worden.

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, is het raadzaam een beschermhoes te gebruiken. Het zorgt ervoor dat het zitje beschermd is tegen weer en wind. In de winter is het ook aan te raden het zitje op een veilige, beschutte plaats te parkeren.

Sparen rond het huis – ook met financiering

Als eigenaar ben je geïnteresseerd in vele benaderingen rond je huis om de kosten te drukken en wat meer van je eigendom te genieten. Veel van de aantrekkelijke besparingen kunnen echter al bereikt worden voordat je eigenaar wordt. Vroeg en verstandig de financiering van een huis aanpakken geeft je een waardevol voorschot dat je anders als kersverse eigenaar zou moeten afwachten om via kostenbesparende maatregelen te bereiken.

Sparen rund ums Haus

Begrijp de kosten en plan goed

Net als besparen op verwarmingskosten of kiezen voor moderne, elektronische apparatuur, vereist het verkrijgen van de juiste bouwfinanciering enige deskundigheid en slimme planning. Wat een paar decennia geleden de weg naar de huisbank was met een snelle afwijzing of toekenning van de leningaanvraag, is in het digitale tijdperk fundamenteel veranderd.

Vooreerst heb je, zelfs met een lager inkomen, een goede kans om aan een achtenswaardige en eerlijke vastgoedfinanciering te komen. Vooral jonge en digitale financieringsmaatschappijen hechten belang aan een individuele beoordeling van elke leningaanvraag. Zo kun je vaak voorwaarden vinden voor een veilige afsluiting van een lening, die je bij de traditionele huisbank niet zou bereiken.

Anderzijds geven onafhankelijke dienstverleners advies aan particuliere klanten die weinig weten over de besparingsmogelijkheden bij de financiering van een huis of condominium. Als neutrale partner zijn deze aanbieders er niet op uit om tegen elke prijs een lening af te sluiten. Het overleg staat op de voorgrond en baant de weg naar een echt goed leningsaanbod.

Onafhankelijk overleg met de kredietconclusie

Contact opnemen met een onafhankelijke partner rond je bouwfinanciering is om twee redenen de moeite waard. In de eerste stap krijg je objectief advies dat een analyse van je persoonlijke omstandigheden omvat. Hierbij krijg je duidelijkheid, in welk bereik helemaal met een eerlijke kredietfinanciering op gerekend kan worden. Misschien kunnen niet alle constructieve verlangens en opvattingen daardoor omgezet worden. Maar de zekerheid ontstaat dat de geplande defaults werkelijk omgezet kunnen worden.

Na het feitelijk overleg staat de concrete, rekenkundige vergelijking. Hiermee blijft de aspirant-klant bij een vastgoedfinanciering in een anonieme rol, terwijl de Dienstleister discreet navraag doet in de zin van zijn klant. Dit wekt niet de indruk dat de potentiële lener aan verschillende kredietinstellingen wordt voorgesteld en voor een van de vele aanbiedingen kiest. Door de onderlinge verwevenheid van de financiële ondernemingen zouden dergelijke heffingen ook als afwijzingen kunnen worden geïnterpreteerd.

Begrijp de voorwaarden van leningen goed

Natuurlijk komt een goede leningsovereenkomst neer op gunstige leningstarieven. Dit geldt nog meer voor onroerend goed, want hier zorgen hogere leningsbedragen voor een hogere aflossingslast. Toch wordt een goede lening niet alleen gekenmerkt door een minimale leenrente. Er stromen andere factoren in, die leken zelden in hun werking begrijpen.

De service van de kredietinstelling is niet te onderschatten. Hetzelfde geldt voor nuttige clausules zoals gratis ongeplande aflossingen om je vroegtijdig van een deel van de kredietlast te bevrijden. Onafhankelijke adviseurs op het gebied van bouwfinanciering leggen de clausules vakkundig uit en laten zien waarom ze een belangrijke rol spelen bij de toekenning van leningen.

Gunstige voorwaarden ook na de aankoop van het huis

Als je geld gespaard hebt met de juiste bouwfinanciering, hoeven je financiële voordelen als eigenaar niet te veranderen. Door de bevordering van renovaties en energiemaatregelen geniet je verdere voordelen om de waarde van je eigendom op peil te houden door gunstigere leningsvoorwaarden. Net als bij de eerste, financiering met een introductielening, is ook hier het gesprek met een deskundige aan te bevelen.

Slimme huisbeveiligingssystemen in een oogopslag

Digitale technologieën zijn een echte aanwinst voor het beveiligingsconcept van elk huis. Van videobewaking en alarmsystemen tot slimme deuren en intercoms, er zijn talloze manieren om je eigen huis digitaal te beveiligen. Op vakantie zijn “virtuele bewoners” en magnetische contacten op ramen en laden handig. Via de wolk is het mogelijk de door de beveiligingssystemen verzamelde gegevens te evalueren en te verwerken. Dit artikel legt uit welke slimme beveiligingssystemen gebruikt kunnen worden om een huis optimaal te beveiligen.

Videobewaking met bewegingssensoren

Videobewaking met bewegingssensoren is een geweldige manier om veiligheid te bieden in een slim huis. Net zoals een bewegingssensor buiten de lichten aanzet als iemand het huis nadert, kan hij ook een camera activeren. Dit filmt mensen rond het huis, zodat ze gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden. Het is belangrijk te kiezen voor modellen met onderdrukking voor kleine dieren, zodat insecten of andere dieren de sensoren niet triggeren. Via het internet is het mogelijk de door de camera’s opgenomen beelden direct naar de smartphone te sturen. Zo hebben gebruikers altijd een nauwkeurig beeld van wat er rond hun huis gebeurt. Met de juiste waarschuwingen kunnen ze gericht reageren als een inbreker hun eigen huis zou naderen.

Alarmsystemen

Alarmsystemen en beveiligingssystemen werken tegenwoordig met digitale technologieën. Zo zijn ze in staat om niet alleen binnen- en buitenruimten te bewaken, maar ook de werking van machines te controleren. Als er bijvoorbeeld een zuivere waterlekkage uit de wasmachine komt, worden de gebruikers zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. Ze kunnen dan, indien mogelijk, tegenmaatregelen nemen om dure waterschade in hun eigen huis te voorkomen.

Het is zinvol de verschillende technologieën te combineren. Als de bewegingssensoren ongerechtvaardigde beweging rond het huis waarnemen, kunnen ze het alarmsysteem in werking stellen. Dit kan dan bijvoorbeeld een luid, hoorbaar signaal afgeven, dat inbrekers idealiter afschrikt. Als alternatief kan een stil signaal naar de politie gezonden worden, zodat die de misdadigers op heterdaad kan betrappen. Met moderne alarmsystemen is het ook mogelijk om zogenaamde “dode hoeken” te bepalen. Dit verwijst naar gebieden waar bewegingen niet tot een alarm leiden. Op deze manier kunnen valse alarmen vermeden worden.

Deuren en intercoms

Deuren kunnen ook uitgerust worden met digitale technologieën. Daartoe behoren vingerafdrukscanners waarmee alleen bewoners het gebouw kunnen betreden. Als alternatief kunnen modellen gebruikt worden met een in de deurkijker geïntegreerde camera. Zo is het mogelijk om ook in het donker zonder problemen precies te zien wie er voor de deur staat. Bovendien moeten hoogwaardige sluitsystemen en sleutels gebruikt worden om inbrekers doeltreffend de toegang te beletten.

Verder is het aan te bevelen het intercomsysteem te integreren in het beveiligingsconcept van het huis. Dit is mogelijk door een digitale oplossing te kiezen die met de smartphone verbonden is. Als de deurbel gaat is het dus niet nodig om direct tegen de persoon voor de deur te spreken, maar communicatie kan ook via de smartphone plaatsvinden. Dit is praktisch als er op dat moment niemand thuis is. Potentiële inbrekers hebben zo het gevoel dat het huis niet leeg is en verdwijnen weer.

Gebruik virtuele bewoners op vakantie

Voor de feestdagen is het een goed idee om een “virtuele bewoner” in je huis te laten intrekken. Dit betekent dat de digitale technologieën in de smartphone ingesteld zijn om de aanwezigheid van een persoon in huis te faken. Dit kan bijvoorbeeld door ’s avonds de lichten in huis aan te doen en ze bij het slapengaan weer uit te doen. Het is belangrijk om onregelmatige intervallen te kiezen voor het aan- en uitdoen van de lichten, want inbrekers kunnen aan te regelmatige tijden zien dat er eigenlijk niemand thuis is.

Bovendien kunnen zulke “virtuele bewoners” de jaloezieën van het huis openen en sluiten. Een andere handige functie is dat ze het irrigatiesysteem in de tuin aan en weer uit kunnen zetten. Enerzijds simuleert dit de aanwezigheid van een persoon, anderzijds zorgt het ervoor dat de tuinplanten voldoende water krijgen. Het is belangrijk de mogelijkheden van zo’n “virtuele bewoner” optimaal in het beveiligingsconcept te integreren, zodat ze natuurlijk lijken en door inbrekers niet als een simulatie worden herkend.

Magnetische contacten op vensters en laden

Er zijn allerlei magnetische contacten voor vensters en laden. Deze reageren als de respectieve voorwerpen geopend worden. Dit is vooral praktisch als er niemand thuis is. Bewoners krijgen dan via hun smartphone informatie dat een bepaald raam of een lade geopend is en kunnen passende actie ondernemen.

In principe is het mogelijk zulke magnetische contacten te combineren met de andere technologieën in het slimme huis. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een alarm afgaat zodra een bepaald raam of een lade geopend wordt. Als alternatief kunnen camera’s aangezet worden om inbrekers op heterdaad te betrappen. Gebruikers moeten goed nadenken over welke combinatiemogelijkheden ze in naam van hun veiligheid willen gebruiken.

Gebruik gegevens via de cloud

Voor veel huiseigenaren is het een goed idee om hun beveiligingssystemen met de cloud te verbinden. Op deze manier is het mogelijk de door de camera’s opgenomen gegevens naar de smartphone te sturen of ze op een server op te slaan. Zulke informatie kan later gebruikt worden om inbrekers te veroordelen en misdaden op te lossen. Bij de keuze van een geschikte aanbieder moet erop gelet worden dat die aan hoge veiligheidsnormen voldoet. Pas dan moet de betreffende cloud oplossing in het eigen beveiligingsconcept geïntegreerd worden.

Het is ook belangrijk om, indien mogelijk, de bestaande systemen te beveiligen. Dit is mogelijk, bijvoorbeeld via een batterijvoeding. Sommige inbrekers veroorzaken opzettelijk een stroomstoring om alarmsystemen uit te schakelen. Batterijvoeding zorgt ervoor dat de beveiligingssystemen in zo’n geval betrouwbaar blijven werken. Maar ook stroomstoringen die niet kunstmatig opgewekt worden, kunnen op deze manier overleefd worden zonder de veiligheid van het huis in gevaar te brengen.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren waarop huiseigenaren zich tegen inbrekers kunnen beschermen. Het is belangrijk ze niet gewoon op een onderbuikgevoel te combineren, maar een alomvattend en professioneel beveiligingsconcept te creëren. Camera’s kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden met bewegingsdetectoren en sensoren in vensters om het hoogste beveiligingsniveau te bereiken en tegelijk valse alarmen te vermijden. Het is raadzaam zo’n beveiligingsconcept samen met een betrouwbare aanbieder op te zetten, om persoonlijke prioriteiten op het gebied van beveiliging te stellen en ervoor te zorgen dat de eigen beveiligingsbehoeften zo goed mogelijk bevredigd worden.

Inbraakbeveiliging binnen je eigen 4 muren: Gecombineerde maatregelen helpen

Omdat de laatste jaren steeds meer Inbraken zijn de laatste jaren gemeld en het aantal neemt maar weinig af, het is raadzaam dat huiseigenaren maatregelen nemen om hun huis of appartement tegen diefstal te beschermen. Of het nu gaat om speciale sloten, deuren, of alarmsystemen, voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk en kunnen de eigenaar voor een hoop narigheid behoeden. Bovendien geven deze voorzorgsmaatregelen een extra gevoel van veiligheid. De beschikbare maatregelen worden in deze gids meer gedetailleerd opgesomd. Zo staat niets een goed beveiligde woning in de weg.

Abbildung 1: Mit den richtigen Maßnahmen rund um den Einbruchschutz wird es Einbrechern deutlich schwerer gemacht. Bildquelle: @ fbhk / Pixabay.com

Buitendeuren, ramen en sloten: De basis

Het zijn vooral voordeuren die het vaakst door inbrekers gebruikt worden om zich toegang tot een eigendom te verschaffen. Als echter een beveiligde deur wordt geïnstalleerd die ten minste voldoet aan weerstandsklasse RC 2, is het risico kleiner. Deuren van weerstandsklasse RC 2 worden als veilig beschouwd als ze aan dynamische belastingstests onderworpen zijn geweest. Om de onderscheiding te krijgen moet de deur ten minste een paar minuten weerstand bieden tegen gereedschap zoals een schroevendraaier, een wig of een tang gedurende minstens drie minuten. Dit zijn hulpmiddelen die opportunistische misdadigers vaak gebruiken om deuren open te breken. Natuurlijk is niet alleen de kwaliteit van de deur belangrijk als het erom gaat je huis tegen inbrekers te beschermen. Goede sloten zijn hier ook aan te bevelen

Sloten: meer is meer

Bij het kiezen van het juiste slot is er in principe één punt waarmee je rekening moet houden. Het moet een cilinderslot zijn waarvan de sleutel niet gemakkelijk gekopieerd kan worden. Ook moet opgemerkt worden dat de cilinder in een metalen plaat gemonteerd moet worden en niet mag uitsteken. De plaat moet stevig in de deur vastzitten. Een extra kruisgrendel geeft je deur extra veiligheid.

Overigens geldt voor ramen hetzelfde als voor deuren. Vooral op de benedenverdieping moeten deze minstens weerstandsklasse 2 zijn en niet met hefboomgereedschap geopend kunnen worden. Met deze klasse is de eigenaar vrij om te kiezen of er al dan niet veiligheidsglas in het raam geplaatst moet worden. Dit is niet gespecificeerd voor weerstandsklasse 2.

Financiële bescherming: Inboedelverzekering

Ook financiële bescherming mag niet genegeerd worden. Een inboedelverzekering kan bescherming bieden en helpen de gevolgen van inbraken te verzachten. Merk op dat bij een inbraak alleen de waarde van de werkelijk verzekerde voorwerpen in aanmerking kan worden genomen. Als de huiseigenaar geen eerdere ervaring met opstalverzekering heeft, is het raadzaam zich eerst in de kwestie te verdiepen voordat hij een polis afsluit. Spullen als fietsen worden hier vaak vergeten. Hieronder volgt een lijst van enkele voorwerpen die tot de inboedel van een huis gerekend worden

 • Meubels: Meubels zijn meestal erg duur in aanschaf en moeten beslist ook vermeld worden.
 • Kleding: In het geval van kleding maakt het niet uit of het merkkleding of merkloze kleding is. Er werd geld aan besteed en de kleren zijn in het huis, dus kunnen ze verzekerd worden.
 • Home Elektronica: Van laptops tot afwasmachines, alle elektronische apparaten die zich in huis bevinden moeten op de polis van de huiseigenaar vermeld worden.
 • Voorwerpen die voor het werk gebruikt wordenAls de studeerkamer zich in het huis bevindt en geen aparte ingang heeft, kunnen voorwerpen die voor werkdoeleinden worden gebruikt ook onder de inboedelverzekering vallen.

Fietsen, daarentegen, zijn onder normale omstandigheden alleen gedekt als de fiets in het huis vastgezet is. Als je wilt dat je fiets beschermd is tegen diefstal terwijl je onderweg bent, moet je de fietsclausule in je verzekeringspolis opnemen Zoals je hier kunt zienZoals je hier kunt zien, kan de verzekeringsdekking modulair aan je eigen behoeften worden aangepast. Zo kunnen bijvoorbeeld glasbreuk en bepaalde bijkomende natuurlijke gevaren in het contract worden opgenomen.

AttentieDe maandelijkse premie is gebaseerd op de verzekerde som. Daarom lijkt het verleidelijk om de som zo laag mogelijk te stellen. Bij een schadegeval kan dit echter leiden tot onderverzekering, die er uiteindelijk voor zorgt dat alles slechts pro rata vervangen wordt. Als je niet precies wilt rekenen, kun je kiezen voor tarieven met onderverzekering

Verbetering: Smart Home en alarmsysteem

Smart home verwijst naar technologische voorwerpen die het huis veiliger maken. Sommige toestellen kunnen bijvoorbeeld via de smartphone worden bediend. Dit is vooral handig voor lampen en jaloezieën als het gaat om bescherming tegen inbraak. De eigenaar heeft hiervoor een app op de mobiele telefoon, die kan worden voorgeprogrammeerd of handmatig bediend. S Morgens of ’s avonds kan licht aan en kunnen jaloezieën open of dicht. Deze technologie laat de inbreker denken dat er iemand in het huis is. Natuurlijk is het slimme huissysteem geen volledig veilige bescherming tegen inbrekers

Via een camera die aangaat als er beweging wordt gedetecteerd, kan de eigenaar ook op afstand op zijn smartphone waarnemen wat er in zijn eigen vier muren gebeurt. Bij inbraak, bijvoorbeeld, wordt direct een bericht naar de smartphone gestuurd, waarmee de eigenaar dan via video kan zien wat er in huis gebeurt en, in geval van nood, de bewaking en de politie kan verwittigen. In de meeste gevallen wordt de inbreker op heterdaad betrapt.

Een alarmsysteem is ook een goede manier om inbrekers buiten te houden. Moderne apparaten kunnen zo ingesteld worden dat een cijfercode nodig is om het huis binnen te gaan. Als dit niet wordt ingevoerd, of zelfs verkeerd wordt ingevoerd, gaat het alarm af. Het is aan te bevelen dat de deur niet met een code geopend kan worden, maar bovendien met een slot beveiligd is. De code is praktisch, maar kan in het ergste geval achterhaald worden door inbrekers die dit regelmatig doen.

Abbildung 2: robuste Türen mit guten Schlössern sind ein erster Schritt Richtung mehr Sicherheit. Bildquelle: @ PhotoMIX-Company / Pixabay.com

Conclusie: Je kunt niet zonder goede inbraakbeveiliging

In deze tijd is inbraakbeveiliging helaas noodzakelijk. Vooral als de huiseigenaar veel reist, of het nu voor zaken of voor plezier is, staat het huis vaak leeg en is het een gevonden voer voor inbrekers. Gelukkig heeft iedereen die dit tegenwoordig wil vermijden een groot aantal mogelijkheden om zijn eigen huis te beveiligen. Er moeten ten minste deuren en ramen van weerstandsklasse 2 gebruikt worden

Verder zijn extra sloten en een smart home systeem goede aanvullingen om het huis of appartement nog beter te beveiligen, zodat inbrekers nauwelijks kans krijgen om ongezien of onopgemerkt binnen te komen. Zelfs als alle veiligheidsmaatregelen getroffen zijn, is het belangrijk dat je in geen geval afziet van een verzekering voor huiseigenaren.

Waterzuivering – waarom het zo belangrijk is

De belangrijkste feiten in het kort
 • Waterzuivering is belangrijk om schoon drinkwater van goede kwaliteit in huis te hebben.
 • De drinkwaterverordening bevat alle eisen voor water van de hoogste kwaliteit.
 • Kalkafzetting kan worden voorkomen door waterbehandeling en de energiekosten kunnen worden verlaagd.

Een kopje koffie of thee zetten zonder schoon water is gewoon onmogelijk. Iedereen heeft schoon water nodig in zijn huishouden, of het nu is om te koken, te wassen of voor persoonlijke hygiëne. Vandaag hoeft niemand het zonder schoon water te stellen. Moderne waterzuivering maakt het mogelijk. Schoon water creëert een hoge levenskwaliteit. Het is belangrijk hiervan gebruik te maken.

Waterzuivering – waarom heeft het zin?

Moderne waterzuivering heeft vele voordelen. Het beschermt de leidingen, alle huishoudelijke apparatuur en mensen. Waterzuivering verandert doelbewust de kwaliteit van het water. Schadelijke stoffen zoals:

 • Zouten
 • Mangaan
 • Leiden
 • Kalk
 • Germs
 • Micro-organismen

uit het water worden gehaald. Sinds de 19e eeuw zoekt men naar manieren om de waterkwaliteit te verbeteren. Aanvankelijk werden zandfilters gebruikt om het water te zuiveren. Toen experimenteerde men met chloor. Iedereen kent nog de sterke chloorgeur van zwembaden. Water behandelen en het duurzaam verbeteren heeft dus een lange traditie.

Tegenwoordig wordt waterzuivering uitgevoerd met moderne technologie. De precieze eisen voor de kwaliteit van het water zijn vastgelegd in de Drinkwaterverordening.

Het juiste doen voor het milieu

De nieuwste waterzuiveringstechnologieën worden gebruikt om aan de individuele behoeften van de mensen te voldoen. Daartoe behoren het behoud van de waarde van voorzieningen, de verbetering van de kwaliteit van het leven en het behoud van de gezondheid. Tegelijk moeten moderne waterzuiveringssystemen ook van hoge kwaliteit en doeltreffendheid zijn.

Dit maakt het heel gemakkelijk om het juiste te doen voor het milieu. Iedereen die dagelijks water gebruikt om te koken, schoon te maken of voor persoonlijke hygiëne kan erop vertrouwen dat het water aan de eisen van hygiëne en veiligheid voldoet.

Waterzuivering heeft tegenwoordig vele facetten. Er is geen eenduidige oplossing. Het water wordt ontsmet, onthard, gefilterd en er worden nuttige additieven aan toegevoegd. Producten voor waterzuivering zijn er voor kleine huishoudens, maar ook voor bedrijven.

Wanneer heb je waterzuivering nodig?

Als je de kraan zonder aarzeling wilt opendraaien, d.w.z. je wilt veiligheid, dan moet je een waterbehandelingssysteem gebruiken. Schoon water van hoge kwaliteit wordt niet rood gekleurd door roest. Het is ook niet besmet met ziektekiemen. De waterleverancier gebruikt over het algemeen waterbehandeling om biologisch, chemisch en hygiënisch veilig drinkwater te leveren.

In het huishouden is waterzuivering alleen nodig als het drinkwater in het huis door oude leidingen loopt voor het uit de kraan komt. Dan kan er vuil en roest in het drinkwater terechtkomen. Ook micro-organismen worden er zo uitgefilterd.

Water vervoert ook stoffen als magnesium, zout, kalk of ijzer. Sommige additieven zijn wenselijk, andere vormen geen gevaar voor de gezondheid. Daarom kun je het zonder aarzelen drinken. Maar als het water te hard is, tast het de toestellen en leidingen aan. Maar er zijn filter- en onthardingssystemen die kalkaanslag voorkomen en de toestellen een lange levensduur geven.

Wat smaak betreft verschilt behandeld water niet van onbehandeld water. Maar water uit de kraan bespaart het gedoe van dozen rondsjouwen.

Particuliere en industriële waterzuivering

Niet alle water is hetzelfde. Terwijl het in een privé huishouden om drinkwater gaat, is het in de industrie proceswater. Stoffen worden uit het drinkwater verwijderd en aan het drinkwater toegevoegd. Het proceswater wordt behandeld met het oog op zijn eigenschappen. Als het water voor analyse gebruikt wordt, moet het een laag geleidingsvermogen hebben.

Verminder de energiekosten

Met een hoge waterkwaliteit kunnen de energiekosten omlaag. Als de zuivering van het water efficiënt is, is dat niet alleen gemakkelijk voor leidingen en toestellen, maar ook voor de privé portemonnee.

Bijvoorbeeld, als de wand van kalk op een ketel één millimeter dik is, wordt tien procent meer energie verbruikt. Als een onthardingssysteem is aangeschaft, worden de energiekosten enorm verlaagd. Ook de kosten voor het onderhoud van de wasmachine en de vaatwasser dalen.

Zacht water – wat is het?

Zacht water heeft veel voordelen. Zacht water is water dat weinig kalk bevat. Het is goed voor je huid, huishoudelijke apparatuur, sanitair en natuurlijk armaturen. Zacht water is zacht. Onthardingsinstallaties nemen de hardheid van het water weg. Dit gebeurt door alle stoffen die niet gewenst zijn te verwijderen. Dit omvat kalk, d.w.z. calcium en magnesium. Dit voorkomt afzettingen die schade kunnen veroorzaken en bespaart energie. Bovendien voelt de huid aangenaam aan tijdens het wassen.

Zonder roest en vuil gaat het ook

Het water moet helder zijn. Er zijn dus toekomstgerichte ideeën nodig om dit te garanderen. Vreemde stoffen zoals roest, kalkaanslag en vuil moeten snel verwijderd worden. Wat overblijft is een hoge waterkwaliteit. Natuurlijk doe je ook iets goeds voor het leidingsysteem. Maar wie zijn de kleine boosdoeners:

 • Roest: Als het water een bruinrode tint heeft, bevat het roest. Roest heeft een sterke invloed op de smaak van het water. Bovendien zet het zich af in leidingen, veroorzaakt verdere roestvorming en vreet gaten in de leidingen. Roest kan verwijderd worden door waterfilters. De leidingen worden doorgespoeld en de roest krijgt geen kans meer om zich te nestelen. Sommige waterbehandelingsproducten voorkomen zelfs roest.
 • Vuil: Alle bacteriën en virussen houden van vuil en vooral in water. Voor hen is dit de ideale broedplaats en schuilplaats. Het vuil wordt uit het water gefilterd. Tegelijk wordt het water gedesinfecteerd. Het filter zorgt ervoor dat het water geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Filters voor drinkwater moeten metalen en koperen leidingen hebben. Ook voor plastic leidingen is een waterfilter aan te bevelen.
 • Calcium: Als er te veel calcium en magnesium in het water zit, wordt het water hard. Water moet echter altijd zacht zijn. Daar zijn goede redenen voor. Als water verwarmd wordt, reageren de calcium en magnesium. Er ontstaat de gevreesde kalkaanslag. Deze worden in de pijpen afgezet. Dit maakt het verwarmen van het water duur en beschadigt de leidingen. Om dit te voorkomen moet water onthard worden. Meestal wordt de kalk eruit gefilterd en worden er andere actieve stoffen aan toegevoegd. Dit levert het beste drinkwater op. Het water blijft dan kalkvrij.

Waterzuivering is zo belangrijk omdat het goed is voor het milieu en voor de mensen. Alle schadelijke stoffen worden uit het water verwijderd. Kalkaanslag wordt zo vermeden en toestellen en leidingen worden beschermd. Tegelijk worden de energiekosten vele malen lager. De aanschaf van een waterzuiveringssysteem is ook voor kleine huishoudens de moeite waard.

Vloerverwarming instellen – wooncomfort creëren en verwarmingskosten besparen

De belangrijkste in een notendop
 • Als leek moet je de kamertemperatuur alleen zelf regelen.
 • Meer ingrijpende veranderingen aan het vloerverwarmingssysteem vereisen de vakman.
 • De optimale afstelling van de vloerverwarming zorgt voor een hoog rendement.

Als je je vloerverwarming goed instelt, creëer je niet alleen meer wooncomfort, maar bespaar je ook aanzienlijk op de stookkosten. Dus waar moet je op letten?

Fussbodenheizung-einstellen

De juiste instelling

Een optimale afstelling van de vloerverwarming is nodig om de vloerverwarming echt op een zeer efficiënte en energiebesparende manier te laten werken. Meestal zijn het niet de fouten die bij de installatie van het verwarmingssysteem gemaakt worden, die tot een hoog energieverbruik en een gebrek aan warmte leiden, maar de verkeerde instellingen.

Als het verwarmingssysteem met kamerthermostaten is ingesteld, worden die meestal eenmalig door een vakman afgesteld en de vloerverwarming werkt dan zonder problemen. Kamerthermostaten worden gebruikt om de ideale kamertemperatuur in te stellen.

Als er geen kamerthermostaten gebruikt worden, nemen zogenaamde regelkleppen de regeling van de kamertemperatuur over. In de regel zitten deze in de verdeler van het verwarmingscircuit. Er mogen echter geen veranderingen in aangebracht worden zonder gezond verstand. Dit kan leiden tot problemen in de vloerverwarming, omdat het systeem erg complex is.

Als je je woonruimtes constant warm houdt met weinig stroom, bespaar je energie en kosten. Alleen al het verlagen van de gemiddelde temperatuur met één graad heeft een groot effect. Dit alleen al vermindert de energiekosten aanzienlijk en je voelt je nog steeds comfortabel in je kamers. Elke thermostaat van een vloerverwarmingssysteem geeft niet alleen de perfecte temperatuur aan, maar ook het gemiddelde energieverbruik.

Vloerverwarming heeft een opstart nodig

Je zet de verwarming aan en verwacht dat de kamer warm wordt. Maar dit kost bij vloerverwarming tijd, omdat het iets langer duurt dan bij andere verwarmingssystemen voor de ruimte warm is. Het kan drie uur duren voor de kamer op de gewenste temperatuur is.

Hoge kamertemperaturen worden nog later bereikt. Bijvoorbeeld als 25 °C en meer gewenst is. Er moet ook rekening gehouden worden met nachtelijke terugslag. Als je ’s morgens om 07:00 uur warme woonkamers wilt hebben, moet je de timer op 04:00 zetten.

De vloerverwarming in slaapstand

Als je de verwarming uitschakelt, moet je er rekening mee houden dat de warmte van het verwarmingssysteem nog enige tijd in het systeem blijft. Dit betekent dat de kamers nog enige tijd warm blijven nadat ze uitgeschakeld zijn. Als regel kun je aannemen dat het verwarmingssysteem twee uur lang warmte blijft geven. Dus als je om middernacht al slaapt, kun je rond 21:00 de verwarming uitzetten.

Maar wees voorzichtig, de vloerverwarming mag nooit ’s nachts helemaal uitgeschakeld worden. Het is beter hem in slaapstand te laten staan. Dit kan kosten besparen, omdat het opwarmen de volgende dag gewoon sneller gaat. De woonkamers hoeven immers niet van koud naar warm verwarmd te worden, wat een langere opwarmtijd zou betekenen.

Een kamertemperatuur van tussen 17 en 20 °C wordt aanbevolen voor de slaapkamer en rond 22 °C voor de andere woonkamers.

Het verwarmingswater komt op temperatuur

In de ketel wordt het water op temperatuur gebracht voordat het in het verwarmingscircuit wordt gevoerd. Het nu warme water wordt dan door het leidingsysteem van het vloerverwarmingssysteem gevoerd. De temperatuur van het water heet de stromingstemperatuur. De aanvoertemperatuur is de afstand die het water moet afleggen van de ketel tot het punt waar het in het leidingsysteem komt.

De aanvoertemperatuur is gebaseerd op de buitentemperatuur. Daarom heeft het verwarmingssysteem meestal buitensensoren die met het verwarmingssysteem verbonden zijn. Deze sensoren garanderen dat de aanvoertemperatuur zich automatisch aanpast aan de buitentemperatuur.

De aanvoertemperatuur wordt altijd handmatig ingesteld als het vloerverwarmingssysteem geen buitensensoren heeft. In de meeste gevallen wordt een aanvoertemperatuur van minder dan 35 °C gekozen. Als je de aanvoertemperatuur wilt veranderen, kun je de instelling beter aan een specialist overlaten. Deze temperatuur heeft invloed op verschillende andere waarden van het verwarmingssysteem.

Het water komt terug

Nadat het verwarmingswater door de vloerverwarming is gelopen, keert het terug naar de ketel. De temperatuur die het water dan nog heeft heet de retourtemperatuur. Deze temperatuur is lager dan de aanvoertemperatuur omdat het water door de spoelen van het vloerverwarmingssysteem is gegaan en daarbij een groot deel van zijn warmte heeft afgegeven. Het wordt pas weer verwarmd als het de ketel bereikt en de cyclus opnieuw begint.

Het verschil tussen de aanvoer- en de retourtemperatuur wordt spreiding genoemd. Door de retourtemperatuur in te stellen, kun je ook het rendement van de vloerverwarming tot op zekere hoogte regelen. Maar dit moet door een deskundige gedaan worden. Een leek heeft niets te maken met de retourtemperatuur en de spreiding.

Geen verandering in de verwarmingscurve

Als de temperatuur in de kamer lager is dan de vooringestelde temperatuur, start de vloerverwarming en vindt verwarming plaats. Als de temperatuur bereikt is, schakelt de verwarming weer uit. De gewenste kamertemperatuur alleen is echter niet voldoende om de kamertemperatuur in de comfortzone te houden. Er moet ook rekening gehouden worden met de buitentemperatuur.

Om het verband tussen de aanvoertemperatuur en de buitentemperatuur zichtbaar te maken, is de verwarmingskromme nodig. Dit geeft het verband grafisch weer door middel van een karakteristieke kromme. Leken mogen hier geen veranderingen in aanbrengen. Op dit punt wordt het verwarmingssysteem optimaal afgesteld door een deskundige.

Handen af van het debiet

Het debiet is de hoeveelheid water die in een bepaald verwarmingscircuit door de leidingen van het verwarmingssysteem stroomt. Als dit debiet veranderd wordt, kan dat alle prestatiewaarden van het vloerverwarmingssysteem veranderen. Daarom is het beter het niet zelf te doen.

De hydraulische balancering bepaalt het debiet in de verschillende verwarmingscircuits. Alle bestaande prestatiewaarden zijn opgenomen, omdat ze allemaal invloed hebben op de aanvoer- en retourtemperatuur, maar ook op de spreiding.

Het hangt allemaal af van de druk

Hydraulisch balanceren is nodig om te bepalen welke druk in welk verwarmingscircuit moet heersen. Dit komt omdat de druk in de verschillende verwarmingskringen niet noodzakelijk gelijk is. Hoe de afzonderlijke drukwaarden in elk verwarmingscircuit verdeeld zijn, hangt af van de volgende factoren:

 • de vloeitemperatuur
 • de gebruikte vloerbedekking
 • de bestaande dikte van de vloerbedekking
 • de ondervloer
 • de lengte van de pijpen
 • de volumestromen
 • de werkelijke verwarmingsbehoefte.

In principe moet je de waarden van het hydraulisch evenwicht niet zelf of in het algemeen veranderen. Maar als het toch nodig mocht zijn, moet een specialist geraadpleegd worden.

Als niet-vakman kun je de kamertemperatuur op eigen houtje instellen. Dit gebeurt via de regelkleppen of de kamerthermostaat. De instelling van de aanvoer- en retourtemperatuur, het debiet of de spreiding moet overgelaten worden aan een verwarmingsdeskundige. Deze waarden moeten berekend worden en vereisen daarom een zekere mate van deskundigheid.

Glasbreuk – welke verzekering dekt de kosten?

De belangrijkste feiten in het kort
 • Een glasbreukverzekering is niet de enige mogelijkheid om schade door glasbreuk af te wikkelen.
 • Alvorens een aanvullende glasverzekering af te sluiten, is het de moeite waard de bestaande verzekeringen te bekijken om dubbele verzekeringsdekking te voorkomen.
 • De schade mag pas gerepareerd worden na overleg met de verzekeringsmaatschappij.

Glas breekt betrekkelijk snel. In de meeste gevallen kan hij niet meer gerepareerd worden, maar moet hij vervangen worden. In het geval van glasbreuk helpt een glasbreukverzekering meestal. Maar dit is niet altijd het geval. Ruiten breken immers ook snel als er een storm woedt of kinderen voetballen. Daarom moet je altijd goed nagaan welke verzekeringsmaatschappij verantwoordelijk is in geval van een schadegeval.

Glasbreuk, wat te doen?

Als algemene regel geldt dat als er schade is ontstaan, je onmiddellijk je verzekeringsmaatschappij op de hoogte moet brengen. Ze moeten precies weten hoe de schade is ontstaan en hoe groot de schade is. In de voorwaarden van de verzekeringspolissen staat meestal dat de omvang van de schade zo klein mogelijk gehouden moet worden. Dit houdt in dat je het gebroken glas opveegt voordat iemand er gewond door raakt en het op de juiste manier weggooit.

Glasbruch

Dit is iets wat je in elk geval moet doen na een glasbreuk:

 • Bel of verwittig de verzekeringsmaatschappij online.
 • Documenteer de schade met foto’s en een beschrijving.
 • Bestel pas een reparatie of vervanging na afstemming met de verzekeringsmaatschappij.
 • Bewaar de correspondentie in verband met de schade en stuur die naar de verzekeringsmaatschappij.

Voor noodgevallen is er in elke grote stad in Duitsland een glaszettersnooddienst, die gemakkelijk op het Internet te vinden is, b.v. glaszettersnooddienst Hamburg.

De glasbreukverzekering

Een glasverzekering dekt de kosten als er in huis glas of kunststof ruiten breken. Dit geldt niet alleen voor ramen en deuren, maar ook voor meubels. Als je een glasverzekering hebt, kun je elke glasschade met kalmte tegemoet treden. Het kan de verzekeringsmaatschappij niet schelen waarom het glas gebroken is. In de meeste gevallen is zelfs grove nalatigheid gedekt. Dit maakt ook het grote verschil voor de opstal- of inboedelverzekering. Bij deze verzekeringen wordt de oorzaak van de schade nauwkeurig onderzocht.

Het nadeel is dat een glasbreukverzekering alleen de schade dekt als het glas werkelijk gebroken is. Kleine krassen, schrammen of schilfers zijn niet verzekerd. Als isolatieglas troebel wordt, dekt de verzekering de schade ook niet. Een glasverzekering is hiervoor betrekkelijk goedkoop.

Wanneer heeft een glasbreukverzekering zin?

Iedereen die glazen voorwerpen van hoge kwaliteit in huis heeft, doet er goed aan ze te verzekeren. Dit geldt ook voor een glazen douchecabine of de glazen keramische kookplaat. Wie niet zeker weet of een glasverzekering voor hem of haar een optie is, moet voor zichzelf de volgende vragen beantwoorden:

 • Is er een serre beschikbaar en kan die verwarmd worden? Vanwege de hoge aanschafkosten is een verzekering de moeite waard.
 • Heeft het appartement of huis grote deuren naar het terras of raamfronten? In dit geval is schade door storm en thermische spanning mogelijk.
 • Zijn er kinderen in huis die graag veel rondrennen? Als er veel turbulentie is, kan er iets breken.
 • Zijn er grote onderhouds- of renovatiewerkzaamheden aan of in het huis gepland? Ook de vakman kan ongelukken overkomen.
 • Ben je een hobbytuinier en heb je een kas?
 • Welke schade wordt door de verzekering gedekt?

Er ontstaan vaak misverstanden als het erom gaat te weten welke verzekeringsmaatschappij voor welke schade betaalt. Daarom zijn hier de mogelijke schades die een glasbreukverzekering dekt:

 • je glijdt uit in de badkamer en tegen de wand van de douche
 • de ruiten van het aquarium versplinteren
 • de wind slaat de patio deur dicht en het glas versplintert
 • Werklui de keramische kookplaat beschadigen.

Maar er is ook schade die niet door een glasbreukverzekering gedekt wordt:

 • valt de smartphone naar beneden
 • een glazen tafel breekt tijdens een ruzie
 • de raamdichtingen zijn erg poreus
 • een voetbal belandt in de kamer van een huis.

Een verzekering voor gebroken glas dekt niet alleen de kosten van materiaal voor reparatie of vervanging, maar ook de rekeningen van de werklui.

Glasbreuk – welke verzekering betaalt wat?

In geval van glasbreuk kan het zijn dat niet alleen de glasbreukverzekering verantwoordelijk is. Het is ook mogelijk dat de inboedel- of opstalverzekering verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de claim. De inboedelverzekering, bijvoorbeeld, dekt alleen schade zoals diefstal en brand. Als er een ongeluk gebeurt, is het meestal niet gedekt. Aquaria en grote glazen oppervlakken zijn ook vaak uitgesloten van dekking door de verzekering voor huiseigenaren.

De situatie is vergelijkbaar met opstalverzekering. Dit is belangrijk voor huiseigenaren en verhuurders. Het beschermt ook de ruiten, maar in geval van schade moet de oorzaak bewezen worden. In de meeste gevallen zijn meubels niet in de verzekeringsdekking inbegrepen.

Een aansprakelijkheidsverzekering keert alleen uit voor schade die door de verzekeringnemer of zijn gezinsleden wordt veroorzaakt. Als persoonlijke bezittingen stuk zijn, betaalt de aansprakelijkheidsverzekering niet.

De kosten van een glasbreukverzekering

Het bedrag van de verzekeringspremie hangt af van hoe ze berekend wordt. Gewoonlijk wordt de woonruimte als basis gebruikt en wordt de verzekerde som forfaitair vastgesteld. Maar er is ook de mogelijkheid om de hoogte van de dekking individueel te bepalen naar gelang de toestand van het huis.

De prijzen die glaszetters voor beglazingswerk vragen spelen ook een grote rol in de hoogte van de premies. De verzekeringsmaatschappijen passen de premies regelmatig aan de marktprijzen aan. Ze zitten echter in de dubbele cijfers.

Welke glasverzekering past bij wie?

Er bestaat niet zoiets als één glasverzekering voor iedereen. Wie een glasbreukverzekering wil afsluiten, moet vooraf goed nagaan wat hij precies wil verzekeren en hoe. In de meeste gevallen is een aanvullende verzekering bij de inboedelverzekering voldoende. Maar een glasbreukverzekering biedt een breder scala aan voordelen.

Het is ook aan te raden de inhoud van bestaande inboedel- en opstalverzekeringen te controleren voordat je een glasbreukverzekering afsluit. Op die manier kunnen dubbele verzekeringsdekking en dus dubbele premies vermeden worden.

Het is ook belangrijk om de waarde van de te verzekeren voorwerpen te berekenen en die te vergelijken met de premies. Zo kun je nagaan of een zogenaamde glasmodule in de inboedelverzekering de moeite waard is, of dat het beter de aparte glasbreukverzekering kan zijn. De verzekeringsbehoefte kan zo snel bepaald worden.

Men vergelijkt dus de hoogst mogelijke schade van het eigendom met de totale verzekeringskosten voor een periode van zeven jaar. Als de kosten van de verzekering groter zijn dan het mogelijke schadebedrag, kan men afzien van het afsluiten van een verzekering.

De persoonlijke woonsituatie bepaalt of een glasbreukverzekering nodig is of niet. Een glasverzekering is altijd aan te raden als er veel glas in en rond het huis is. Het is ook geschikt voor serres en broeikassen. Voor huurders in een appartement is het echter minder zinvol. Hier is de huisbaas vaak al verzekerd. In elk geval moet de behoefte aan verzekering realistisch beoordeeld worden.

Een woonkamer om je goed in te voelen – tips voor inrichting

In het afgelopen jaar hebben veel mensen ontdekt hoe belangrijk het is zich binnen hun eigen vier muren op hun gemak te voelen. Want als de mogelijkheden om uit te gaan en ook openbare plaatsen, cafés en restaurants te bezoeken beperkt zijn, wordt het eigen huis voor veel mensen een welkom toevluchtsoord.

Maar om werkelijk een feel-good sfeer binnen de eigen vier muren te hebben, moeten die ook aangenaam ontworpen zijn. De woonkamer staat duidelijk in het middelpunt van de belangstelling, want hier vinden de meeste activiteiten plaats en wordt veel tijd doorgebracht.

De huiskamer als centrale plaats in huis

De woonkamer wordt door de meeste mensen beschouwd als de centrale plaats in hun eigen huis. Dit komt omdat het de plaats is waar men op de bank ontspant, maar ook een spannende filmavond doorbrengt. Zelfs als er bezoek ontvangen wordt, is het vaak de huiskamer waar samen koffie gedronken wordt en met elkaar gepraat wordt. Spelavonden en andere activiteiten vinden meestal ook in de huiskamer plaats, omdat er genoeg ruimte voor is. Deze plek, waar we zoveel tijd doorbrengen, is daarom van bijzonder belang voor de vormgeving.

Wohnzimmer-wohlfuehlen

De woonkamer inrichten

Smaken verschillen en dus varieert de manier waarop woonkamers worden gepresenteerd sterk.

Een centraal element in elke huiskamer is echter meestal een comfortabele bank. De bank dient als de perfecte zitplaats als meerdere mensen met elkaar willen praten, maar wordt ook vaak gebruikt als ligvlak om gewoon te ontspannen of een goed boek te lezen.

Dekens en kussens maken dit meubelstuk niet alleen nog comfortabeler, maar voegen ook veel toe aan de uitstraling.

Een soortgelijke functie om een visueel aspect in de kamer te brengen wordt vaak vervuld door een vloerkleed, dat bijvoorbeeld onder de salontafel voor de bank gelegd kan worden. Hier wordt vaak zachter textiel gekozen om de kamer een aangename sfeer te geven.

Vooral in de woonkamer worden vaak warme en harmonieuze kleuren gekozen. Hier moet immers een ontspannen sfeer gecreëerd worden. Natuurlijk horen daar ook de juiste lichtomstandigheden bij. In het ideale geval kunnen in de ruimte verschillende lichtstemmingen worden gecreëerd om de juiste verlichting te verkrijgen, afhankelijk van de eisen. Zo is het soms nodig om de kamer goed te verlichten, terwijl in andere situaties gedimd, warm wit licht voordelig is.

Functionele meubels en elementen in de woonkamer

Behalve zitmeubelen en een kleine tafel bevat een woonkamer natuurlijk ook andere meubels die een grote invloed hebben op de inrichting van de kamer. Woonkamerkasten van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld, dienen vaak om de wandoppervlakken in de kamer vorm te geven, maar vervullen natuurlijk ook een uiterst praktische functie, want ze kunnen een grote hoeveelheid bergruimte bieden.

Hier kunnen CD’s en DVD’s bewaard worden, en ook boeken, spelletjes en andere voorwerpen die je maar af en toe nodig hebt, maar die de rest van de tijd verborgen kunnen blijven. Het is niet ongewoon dat zelfs de televisie, die gewoonlijk in de huiskamer staat, ook verborgen is in een kast die alleen geopend wordt als er ook een film gekeken moet worden.

Zo is er altijd een opgeruimd beeld in de kamer, zonder dat je het zonder de belangrijke functies hoeft te stellen. Eén element dat in geen enkele kamer mag ontbreken zijn, natuurlijk, planten. Vooral in de centrale kamer van het huis brengen ze een stukje natuur, maar ook leven en frisheid in het interieur.

Modern of traditioneel – het belangrijkste is comfort

Of een woonkamer in een moderne of traditionele stijl ingericht wordt, hangt af van de voorkeuren van de bewoners. Het gaat erom een goede combinatie van praktisch nut en een feel-good factor te bereiken. Het is belangrijk dat de bewoners van het huis zich op hun gemak voelen en, vooral in tijden waarin er buiten in de openbare ruimte weinig mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding zijn, dat ze hier een ruimte vinden die hen uitnodigt zich te ontspannen.

Behangen – met deze kosten moet je rekening houden

De belangrijkste feiten in het kort
 • De kosten van behangwerk hangen af van de kwalificaties van de schilder en decorateur en van de streek.
 • Online platforms maken tegenwoordig een gratis en vrijblijvende prijsvergelijking mogelijk.
 • Als insider tip voor de uitvoering van goedkoop behangwerk worden binnenhuisarchitecten met dezelfde kwaliteit beschouwd.

Ergens is het in elk huishouden zo ver, dat het behangen moet worden. Of het nu in een nieuw gebouw is of bij een reorganisatie is daardoor allemaal hetzelfde. Maar met welke kosten moet men rekenen en wat moet daarbij in aanmerking genomen worden?

Bij deze kosten voor behangen moet men rekenen

Je moet rekenen op een gemiddelde prijs van tussen de 10 en 25 euro per vierkante meter voor behangen. In deze prijs zijn echter alle kosten al inbegrepen.

Wie bijvoorbeeld alleen een Raufasertapete op een muur plakt, die al schoongemaakt en voorgestreken is, betaalt slechts ongeveer tien euro per vierkante meter. Men kan dus besparen door zelf een deel van de kosten bij te dragen. Wie echter het complete programma wil, dus het oude behang verwijderen, de muur schoonmaken en voorstrijken zowel als het nieuwe behang plakken, moet rekenen op een prijs tussen 20 en 25 euro per vierkante meter.

Behalve schilders en vernissers voeren binnenhuisarchitecten ook schilder- en behangwerk uit. Meestal worden de kosten berekend per vierkante meter en niet per uur. Maar er zijn uitzonderingen. Daarom moeten de verkregen aanbiedingen ook steeds precies met elkaar vergeleken worden.

Zuiver behangen kost gemiddeld vijf tot tien euro per vierkante meter. Dat is gunstig. De kosten voor verf, vernis en behang zijn meestal al in de prijs inbegrepen, net als de andere werkmaterialen. Maar als je geld wilt besparen, kun je bijvoorbeeld ook zelf houtsnipperbehang kopen. Dit is verkrijgbaar vanaf een prijs van één euro per vierkante meter in de handel. Als voorbereidingen voor het behangen nodig zijn, zoals het schoonmaken en voorstrijken van de muren of het afbreken van het oude behang, worden extra kosten gemaakt. Deze moeten berekend worden met tien euro per vierkante meter.

(* = Affiliate link / Image source: Amazon affiliate programma)

Bij de aangegeven prijzen gaat het om gemiddelde prijzen, die alleen als referentiewaarden moeten dienen.

Zoek een stoffeerder

De beste manier om een stoffeerder te vinden is, natuurlijk, altijd door aanbeveling. Als er niemand aanbevolen kan worden, kan het internet je helpen een kosteneffectieve stoffeerder in de buurt te vinden. Platforms als MyHammer of Blauarbeit nemen veel van het werk uit het zoeken naar citaten. Zo bespaart men tijd en hoeft men niet moeizaam op onderzoek uit te gaan. Deze aanbiedingenvergelijkingen zijn niet alleen gratis, maar ook vrijblijvend en met een paar muisklikken gedaan. De voordelen zijn duidelijk:

 • krijg je een snel overzicht van de kosten
 • kun je snel beslissen over een offerte
 • je hoeft een bod niet te aanvaarden, maar kunt het bij een prijsoverzicht laten
 • krijg je een overzicht van de prijs/prestatie verhouding in de regio
 • de aanbiedingen worden gemaakt door professionele ambachtslieden uit de streek.

Kosten-Tapezierarbeiten

Wat beïnvloedt de kosten van behangen?

Heel kort gezegd, de kwalificatie van de behanger en de streek waarin het voorwerp zich bevindt. Hoe hoger de kwalificatie van de stoffeerder, hoe duurder het schilder- en behangwerk zal zijn. Natuurlijk is een meesterschilder duurder dan een vernisser of schilder die nog geen meesterdiploma heeft, vanwege zijn opleiding. Ook een binnenhuisarchitect is goedkoper om voor dit werk te hebben.

Vaak worden geschoolde binnenhuisarchitecten verhandeld als de ultieme insider tip als het om goedkoop werk gaat. Ze zijn echter niet alleen beduidend goedkoper, maar ook kwalitatief even goed als een geschoolde schilder. Het loont daarom de moeite rond te vragen.

Van streek tot streek kunnen de kosten van behangen natuurlijk ook verschillen. In grote steden als Berlijn, Hamburg of München liggen de prijzen duidelijk hoger dan in de landelijke streken van Duitsland. Als de schilder of vernisser echter lange afstanden naar het eigendom moet afleggen, komen daar nog reiskosten bij in de vorm van een kilometervergoeding voor de reis.

Vergeet het plafond niet

Als men de kosten voor behangen wil berekenen, moet men bij de berekening van de totale oppervlakte ook het plafond meerekenen. Natuurlijk alleen als dit ook behangen moet worden.

Voorbeeld: Als de kamer ongeveer 20 vierkante meter groot is en de muur en het plafond behangen moeten worden, moet je rekenen met 65 vierkante meter totale oppervlakte. Nu kunnen de bestaande deuren en ramen nog van de totale oppervlakte afgetrokken worden. Het blijft dan zo ongeveer met 50 tot 60 vierkante meter aan behangoppervlak.

De kosten voor behangwerk fiscaal verrekend

Onder bepaalde voorwaarden kunnen de kosten voor het behangen fiscaal verrekend worden. Dat is zelfs in de meeste gevallen zo. Paragraaf 35a lid 3 EStG regelt een fiscale aftrekbaarheid ten bedrage van 20 procent. Deze aftrekbaarheid geldt echter alleen voor arbeidskosten, d.w.z. loon- en reiskosten. De zuivere materiaalkosten zijn niet aftrekbaar van de belasting.

Bij een maximum bedrag van 6.000 euro komt er een einde aan de fiscale aftrekbaarheid. De besparing op de inkomstenbelasting kan dus oplopen tot maximaal 1.200 euro, afhankelijk van het bedrag van de aftrekbare uitgaven. Met andere woorden, 20 procent van het totale bedrag aan salaris en reiskosten. Dit maximumbedrag geldt ook voor gehuwde paren.

De voorwaarden om de kosten van behangwerk te kunnen aftrekken zijn als volgt geregeld:

 1. Het behangwerk moet dienen om het pand of de woning te moderniseren, te renoveren of te onderhouden.
 2. De kosten voor het behangwerk moeten al betaald zijn. Alleen dan kan het factuurbedrag ook voor belastingdoeleinden worden gevorderd. Een contante betaling wordt door de belastingdienst meestal niet erkend. Het bewijs van de overdracht moet geleid worden. Zelfs als voor een contante betaling een kwitantie werd afgegeven, weigert het belastingkantoor vaak de erkenning van de kosten. Ook een bevestiging van de stoffeerder is voor de belastingdienst niet voldoende. Alleen het bewijs van de overmaking leidt tot een erkenning.
 3. Als het behangwerk al door nationale promotiefondsen gesubsidieerd had moeten worden, is de belastingbonus van 20 procent ongeldig. Dit geldt zowel voor een door de staat gesubsidieerde lening als voor belastingvrije beurzen. Hier moet men goed van tevoren plannen.
 4. De opdracht voor het behangen moet door een particulier en niet door een bedrijf geplaatst zijn. Bovendien moet het om een door de eigenaar bewoond appartement, huis of land gaan. De particulier moet dus eigenaar zijn van het eigendom waar het behangwerk wordt uitgevoerd.

ConclusieDe
kosten voor behangwerk variëren van streek tot streek en hangen ook af van de kwalificatie van de behanger
.