Besparen op verwarmingskosten: deze tips helpen echt

De belangrijkste feiten in het kort
  • Aandacht besteden aan de juiste kamertemperatuur brengt maximale kostenbesparingen.
  • Het isoleren van de gevel houdt de kou buiten in de winter en de kamers lekker warm.
  • Deuren en ramen kunnen met eenvoudige methoden afgedicht worden.

Kijken naar de verwarmingsrekening geeft veel mensen een onbehaaglijk gevoel. Verkeerd verwarmen kan erg duur zijn. Maar met kleine investeringen en weinig moeite kun je veel besparen op verwarmingskosten. Deze tips zullen helpen.

heizkosten sparen

De juiste kamertemperatuur

Als je op verwarmingskosten wilt besparen, moet je aandacht besteden aan de juiste kamertemperatuur. Ongeveer een kwart van het energieverbruik per jaar is toe te schrijven aan het verwarmingssysteem. Daarom moet je je verwarmingssysteem eens goed bekijken.

Elke kamer in het appartement of huis heeft de ideale kamertemperatuur nodig. Woonkamers moeten altijd 20 graden zijn. Dat zou niveau drie op de thermostaat zijn. De badkamer mag een aangename 22 tot 23 graden hebben. Hiervoor moet de thermostaat tussen niveau 3 en 4 staan. Dezelfde temperatuur moet heersen in de kinderkamer.

De slaapkamer kan aangenaam koel zijn. Een kamertemperatuur van 15 tot 16 graden Celsius is hier voldoende. Hetzelfde geldt voor de keuken. Kamers die niet gebruikt worden of op de gang liggen kunnen op thermostaat niveau 1 gezet worden.

Als algemene regel geldt dat elke bespaarde graad ongeveer zes procent op de verwarmingskosten bespaart.

Sparen aan het verkeerde eind

Als je aan het verkeerde eind spaart, doe je jezelf daar uiteindelijk geen plezier mee. Als je de kamertemperatuur onder de twaalf graden laat zakken, duurt het erg lang voor de kamer weer opgewarmd is. Bovendien is er gevaar voor schimmel als de kamers nooit echt verwarmd worden en permanent koud zijn. Vocht kan op koude muren condenseren en zo tot schimmel leiden. De temperatuur moet daarom minstens 15 graden zijn.

Te veel verwarmen is echter ook niet goed, want dan daalt de luchtvochtigheid. Door de droge verwarmende lucht krijg je snel verkoudheid en aandoeningen van de bovenste luchtwegen.

Sluit de deur alsjeblieft

Kamers die weinig of helemaal niet verwarmd worden, mogen niet open staan. Een woonruimte, die warm moet blijven, koelt zo snel af. De kamer, die koel moet blijven, wordt opgewarmd, maar volkomen onnodig. Bovendien is er kans op condensvorming op de buitenmuur van de koelruimte. Daarom moet de slaapkamer ’s morgens altijd gelucht worden. Vocht dat zich ’s nachts vormt kan dan naar buiten getransporteerd worden.

Bespaar verwarmingskosten op vakantie

Moet je echt verwarmen als je op vakantie bent? Als je op vakantie wilt, moet je ervan afzien de radiatoren helemaal uit te zetten. Het verlagen van de temperatuur is heel voldoende. Twaalf graden kamertemperatuur zijn volkomen voldoende. Vakantie wordt immers binnen een hanteerbaar tijdsbestek genomen. Als je maar één of twee dagen weggaat, is een kamertemperatuur van 15 graden aan te bevelen.

Programmeren in plaats van reageren

Als je de kamertemperatuur aan je individuele behoeften wilt aanpassen, kun je beter programmeerbare thermostaten gebruiken. Deze thermostaten kunnen met behulp van elektronica tot op de minuut bepalen wanneer de kamertemperatuur mag dalen of stijgen. Op die manier kan de verwarming ’s nachts worden teruggedraaid en ’s morgens vroeg weer aangezet. Een uiterst praktische eigenschap is dat voor de afzonderlijke dagen verschillende tijden ingesteld kunnen worden. Ideaal voor het weekend, bijvoorbeeld.

(* = affiliate link / beeldbron: Amazon affiliate programma)

Geef de radiator een kans

Door bekleding krijgt de radiator geen kans om zijn warmte optimaal af te geven. Meubels mogen daarom nooit direct voor de radiator staan en ook als bergruimte is de plaats voor de verwarming eerder ongeschikt. Zelfs gordijnen of vaste gordijnen belemmeren de warmtestraling. De radiator moet altijd vrij zijn van hindernissen van welke aard ook.

Ontluchten van de radiator

Als de radiator begint te klateren, kan hij niet meer goed verwarmen omdat er lucht in zit. Daarom moeten radiatoren regelmatig ontlucht worden om op de verwarmingskosten te besparen. De radiator moet eenmaal per jaar ontlucht worden. Om dit te doen heb je een speciale sleutel nodig, die in ijzerwarenwinkels verkrijgbaar is. De beste tijd is direct vóór de verwarmingsperiode. Dit kan de verwarmingskosten met maximaal 15 procent verlagen.

Ventileer de kamers dagelijks

Dagelijks luchten van de kamers is een belangrijke maatregel om ervoor te zorgen dat vocht uit de kamers wordt gezogen. Als er vier mensen in het huishouden zijn, produceren ze elke dag ongeveer tien liter water. Dit vocht moet uit de kamers worden geleid om schimmelgroei te voorkomen.

Twee keer per dag gedurende tien minuten, zelfs in de winter, moet.

Om dit te doen, zet je de ramen helemaal open. Het is ideaal als twee tegenover elkaar liggende ramen geopend zijn. Dan is er tocht en het vocht wordt snel afgevoerd. Zet de thermostaten van de verwarmingsinstallaties lager terwijl je de kamers luchtig maakt.

Gekantelde ramen

Als je de hele dag je ramen schuin open houdt, heb je veel frisse lucht in je woonruimtes, maar je verspilt tegelijk veel energie. Er is ongeveer 1 ½ uur nodig om een afgekoelde kamer weer warm te krijgen. Met gekantelde ramen zijn de kamers veel koeler dan na schokventilatie. De muren koelen tegelijk af en de kans op schimmel neemt toe.

Houd de warmte in de nacht

Ook ’s nachts moet de warmte in huis gehouden worden. Daarom moeten de ramen gesloten blijven. Dit geldt ook voor rolluiken en vensterjaloezieën. ’s Morgens moet je goed ventileren.

Isolatie

Op verwarmingskosten kan bespaard worden als het huis goed geïsoleerd is. Het houdt de kou buiten in de winter en zorgt ervoor dat de hitte niet doordringt in de zomer. Als de isolatie gelijkmatig wordt aangebracht, wordt de warmte opgeslagen in de woonruimten. Tegelijk blijven de muren droog. Het is ook mogelijk om kamers van binnenuit te isoleren door het isolatiemateriaal op de muren van de kamer te bevestigen.

Een omhulsel van schuim zorgt ervoor dat verwarmingsbuizen geïsoleerd zijn. Dit is vooral belangrijk op plaatsen waar geen verwarming is, zoals in de kelder. De besparing kan oplopen tot acht procent.

Dicht ramen en deuren

Tocht mag niet door ramen en deuren kunnen binnendringen. Als het frame lekt, kan koude lucht naar binnen stormen. Isolatietape die snel opgeplakt kan worden biedt uitkomst. Volledig afgedichte ramen leveren een besparing van ongeveer 30 procent op.

Voor deuren gebruik je opplakbare schuimstroken. Als er tocht onder de deur is, kunnen er borsteldichtingen aangebracht worden. Een tochtstrook kan ook helpen en de koude lucht buiten houden.

Met weinig moeite en een paar eenvoudige stappen kunnen verwarmingskosten bespaard worden.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *