Verbouwing

Behangen – met deze kosten moet je rekening houden

De belangrijkste feiten in het kort
 • De kosten van behangwerk hangen af van de kwalificaties van de schilder en decorateur en van de streek.
 • Online platforms maken tegenwoordig een gratis en vrijblijvende prijsvergelijking mogelijk.
 • Als insider tip voor de uitvoering van goedkoop behangwerk worden binnenhuisarchitecten met dezelfde kwaliteit beschouwd.

Ergens is het in elk huishouden zo ver, dat het behangen moet worden. Of het nu in een nieuw gebouw is of bij een reorganisatie is daardoor allemaal hetzelfde. Maar met welke kosten moet men rekenen en wat moet daarbij in aanmerking genomen worden?

Bij deze kosten voor behangen moet men rekenen

Je moet rekenen op een gemiddelde prijs van tussen de 10 en 25 euro per vierkante meter voor behangen. In deze prijs zijn echter alle kosten al inbegrepen.

Wie bijvoorbeeld alleen een Raufasertapete op een muur plakt, die al schoongemaakt en voorgestreken is, betaalt slechts ongeveer tien euro per vierkante meter. Men kan dus besparen door zelf een deel van de kosten bij te dragen. Wie echter het complete programma wil, dus het oude behang verwijderen, de muur schoonmaken en voorstrijken zowel als het nieuwe behang plakken, moet rekenen op een prijs tussen 20 en 25 euro per vierkante meter.

Behalve schilders en vernissers voeren binnenhuisarchitecten ook schilder- en behangwerk uit. Meestal worden de kosten berekend per vierkante meter en niet per uur. Maar er zijn uitzonderingen. Daarom moeten de verkregen aanbiedingen ook steeds precies met elkaar vergeleken worden.

Zuiver behangen kost gemiddeld vijf tot tien euro per vierkante meter. Dat is gunstig. De kosten voor verf, vernis en behang zijn meestal al in de prijs inbegrepen, net als de andere werkmaterialen. Maar als je geld wilt besparen, kun je bijvoorbeeld ook zelf houtsnipperbehang kopen. Dit is verkrijgbaar vanaf een prijs van één euro per vierkante meter in de handel. Als voorbereidingen voor het behangen nodig zijn, zoals het schoonmaken en voorstrijken van de muren of het afbreken van het oude behang, worden extra kosten gemaakt. Deze moeten berekend worden met tien euro per vierkante meter.

(* = Affiliate link / Image source: Amazon affiliate programma)

Bij de aangegeven prijzen gaat het om gemiddelde prijzen, die alleen als referentiewaarden moeten dienen.

Zoek een stoffeerder

De beste manier om een stoffeerder te vinden is, natuurlijk, altijd door aanbeveling. Als er niemand aanbevolen kan worden, kan het internet je helpen een kosteneffectieve stoffeerder in de buurt te vinden. Platforms als MyHammer of Blauarbeit nemen veel van het werk uit het zoeken naar citaten. Zo bespaart men tijd en hoeft men niet moeizaam op onderzoek uit te gaan. Deze aanbiedingenvergelijkingen zijn niet alleen gratis, maar ook vrijblijvend en met een paar muisklikken gedaan. De voordelen zijn duidelijk:

 • krijg je een snel overzicht van de kosten
 • kun je snel beslissen over een offerte
 • je hoeft een bod niet te aanvaarden, maar kunt het bij een prijsoverzicht laten
 • krijg je een overzicht van de prijs/prestatie verhouding in de regio
 • de aanbiedingen worden gemaakt door professionele ambachtslieden uit de streek.

Kosten-Tapezierarbeiten

Wat beïnvloedt de kosten van behangen?

Heel kort gezegd, de kwalificatie van de behanger en de streek waarin het voorwerp zich bevindt. Hoe hoger de kwalificatie van de stoffeerder, hoe duurder het schilder- en behangwerk zal zijn. Natuurlijk is een meesterschilder duurder dan een vernisser of schilder die nog geen meesterdiploma heeft, vanwege zijn opleiding. Ook een binnenhuisarchitect is goedkoper om voor dit werk te hebben.

Vaak worden geschoolde binnenhuisarchitecten verhandeld als de ultieme insider tip als het om goedkoop werk gaat. Ze zijn echter niet alleen beduidend goedkoper, maar ook kwalitatief even goed als een geschoolde schilder. Het loont daarom de moeite rond te vragen.

Van streek tot streek kunnen de kosten van behangen natuurlijk ook verschillen. In grote steden als Berlijn, Hamburg of München liggen de prijzen duidelijk hoger dan in de landelijke streken van Duitsland. Als de schilder of vernisser echter lange afstanden naar het eigendom moet afleggen, komen daar nog reiskosten bij in de vorm van een kilometervergoeding voor de reis.

Vergeet het plafond niet

Als men de kosten voor behangen wil berekenen, moet men bij de berekening van de totale oppervlakte ook het plafond meerekenen. Natuurlijk alleen als dit ook behangen moet worden.

Voorbeeld: Als de kamer ongeveer 20 vierkante meter groot is en de muur en het plafond behangen moeten worden, moet je rekenen met 65 vierkante meter totale oppervlakte. Nu kunnen de bestaande deuren en ramen nog van de totale oppervlakte afgetrokken worden. Het blijft dan zo ongeveer met 50 tot 60 vierkante meter aan behangoppervlak.

De kosten voor behangwerk fiscaal verrekend

Onder bepaalde voorwaarden kunnen de kosten voor het behangen fiscaal verrekend worden. Dat is zelfs in de meeste gevallen zo. Paragraaf 35a lid 3 EStG regelt een fiscale aftrekbaarheid ten bedrage van 20 procent. Deze aftrekbaarheid geldt echter alleen voor arbeidskosten, d.w.z. loon- en reiskosten. De zuivere materiaalkosten zijn niet aftrekbaar van de belasting.

Bij een maximum bedrag van 6.000 euro komt er een einde aan de fiscale aftrekbaarheid. De besparing op de inkomstenbelasting kan dus oplopen tot maximaal 1.200 euro, afhankelijk van het bedrag van de aftrekbare uitgaven. Met andere woorden, 20 procent van het totale bedrag aan salaris en reiskosten. Dit maximumbedrag geldt ook voor gehuwde paren.

De voorwaarden om de kosten van behangwerk te kunnen aftrekken zijn als volgt geregeld:

 1. Het behangwerk moet dienen om het pand of de woning te moderniseren, te renoveren of te onderhouden.
 2. De kosten voor het behangwerk moeten al betaald zijn. Alleen dan kan het factuurbedrag ook voor belastingdoeleinden worden gevorderd. Een contante betaling wordt door de belastingdienst meestal niet erkend. Het bewijs van de overdracht moet geleid worden. Zelfs als voor een contante betaling een kwitantie werd afgegeven, weigert het belastingkantoor vaak de erkenning van de kosten. Ook een bevestiging van de stoffeerder is voor de belastingdienst niet voldoende. Alleen het bewijs van de overmaking leidt tot een erkenning.
 3. Als het behangwerk al door nationale promotiefondsen gesubsidieerd had moeten worden, is de belastingbonus van 20 procent ongeldig. Dit geldt zowel voor een door de staat gesubsidieerde lening als voor belastingvrije beurzen. Hier moet men goed van tevoren plannen.
 4. De opdracht voor het behangen moet door een particulier en niet door een bedrijf geplaatst zijn. Bovendien moet het om een door de eigenaar bewoond appartement, huis of land gaan. De particulier moet dus eigenaar zijn van het eigendom waar het behangwerk wordt uitgevoerd.

ConclusieDe
kosten voor behangwerk variëren van streek tot streek en hangen ook af van de kwalificatie van de behanger
.