Travel

Angkor Wat Foto’s

De beste Angkor Wat foto’s zijn van het begin van de 20e eeuw, toen de Franse fotograaf Emile Gsell, gevestigd in Saigon, meer dan honderd foto’s van de tempel nam. De foto’s werden ontwikkeld op glasplaten en afgedrukt op papier met een laagje albumine. Deze foto’s worden sindsdien beschouwd als onschatbare documenten, omdat ze laten zien hoeveel restauratiewerk er sinds het begin van de eeuw aan de ruïnes van Angkor is verricht.

Angkor Wat is ’s werelds grootste religieuze monument

Angkor Wat is een massief, drie verdiepingen tellend tempelcomplex in Cambodja. Het stelt het ruimtelijke universum in het klein voor. De centrale toren stelt de berg Meru voor, het middelpunt van het universum, en wordt omgeven door oceanen en continenten. Een regenboogbrug verbindt de torens met elkaar en is een van de indrukwekkendste bouwwerken van het complex. In tegenstelling tot veel andere tempels is Angkor Wat open voor het publiek, maar er gelden strenge regels en een wachtrijsysteem.

Tijdens het Khmer Rijk was Angkor Wat de hoofdstad van meer dan een miljoen mensen. Deze oude stad was de zetel van het Khmer-rijk en het tempelcomplex vertegenwoordigt de waarden van die tijd. Het bouwwerk is meer dan duizend jaar oud en beslaat meer dan honderdvijftig hectare. Hoewel de Angkor Wat niet het grootste gebouw ter wereld is, is het wel een meesterwerk van proportie, evenwicht en perfectionisme.

Het is een hindoetempel

Wist je dat het grootste religieuze monument ter wereld een Hindoeïstische tempel is? Dat klopt, Angkor Wat is een Hindoeïstische tempel! Het is ook het grootste tempelcomplex ter wereld, met een oppervlakte van 162,6 hectare. Als je niet bekend bent met Angkor Wat, is het een tempelcomplex in Cambodja. De Hindoeïstische tempel staat aan de andere kant van het park, waar je een verscheidenheid aan religieuze beelden en houtsnijwerk vindt.

Het Karnen van de Oceaan van Melk, ook bekend als de ‘Ocean of Milk’, is een van de bekendste bas-reliëfs in Angkor Wat. Het verhaal vertelt hoe de Hindoe-god Vishnu de demonen verleidt hun amrita af te staan. In de Hindoe mythologie is dit een belangrijke gebeurtenis, en de tempel weerspiegelt de religie van de Hindoes.

Hij werd zonder machines gebouwd

Bij de bouw van Angkor Wat werden geen machines gebruikt. Duizenden mensen waren nodig om zandsteenblokken te dragen, die ruwweg 1,5 miljoen kubieke meter in volume hadden. De zandsteenblokken werden dan met vlotten en kanalen naar de plaats vervoerd, waar het enorme bouwwerk zou worden opgetrokken. In totaal werkten meer dan 300.000 mensen aan het project. Er werden ook ongeveer 6.000 olifanten ingezet voor de bewerkelijke taak.

Tot in de jaren 1800 was Angkor Wat voortdurend in gebruik, maar het heeft veel schade opgelopen door oorlog, overwoekering van bossen en aardbevingen. Het stond het grootste deel van de 20e eeuw onder Frans bewind, gedurende welke tijd een Franse restauratiecommissie toezicht hield op de lopende archeologische projecten. In de jaren 1960, toen Cambodja overging van een Franse monarchie naar een beperkte vorm van constitutionele monarchie, begonnen grote restauratiewerken.

Het is een symbool van Cambodja

Angkor Wat is een kolossaal tempelcomplex dat de Khmer cultuur belichaamt en het symbool van Cambodja is geworden. Dit prachtige bouwwerk werd in 39 jaar gebouwd en wordt beschouwd als een miniatuur replica van de Kosmische Wereld. Zijn vijf torens stellen de mythische berg Meru voor, het middelpunt van het universum. Een rondleiding door Angkor Wat zal je de ontelbare details van het complex doen waarderen.

De architectuur van Angkor Wat stelt het universum in het klein voor. Dit schitterende monument ligt zes kilometer ten noorden van Siem Reap en ten zuiden van Angkor Thom en is de meest gefotografeerde plaats ter wereld. De site werd gebouwd in het begin van de 12e eeuw en is een replica van de Angkor Thom kunststijl. Een bezoek aan Angkor Wat is een must voor iedereen die van de oude Khmer cultuur houdt.

Het is een goede plaats om naar de zonsondergang te kijken

Als je tijd hebt, bekijk dan de zonsondergang boven Angkor Wat in Phnom Bakheng. De eerste bergtempel van het Angkor complex, Phnom Bakheng, is open tot 19 uur. Bezoekers kunnen de tempel en het omringende bos bekijken vanaf een uniek uitkijkpunt. De sfeer is griezelig en magisch, en de zonsondergang is hier bijzonder mooi. De poorten gaan om 5 uur ’s morgens open, dus je moet vroeg komen voor de beste uitzichten.

De beste plekken om de zon te vangen tijdens zonsondergang bij Angkor Wat zijn Phnom Bakheng en het Terras van Srah Srang. Hoewel deze plaatsen verborgen liggen in het oerwoud, bieden ze toch een geweldig uitzicht op de zandstenen gebouwen en de zonsondergang. Hoewel je de zon van bijna overal kunt zien ondergaan, is het beste uitkijkpunt toch bovenop een van de tempels.