Lifestyle

4 Tips om een veiligere chauffeur te worden

Om ongelukken te voorkomen, volg je deze eenvoudige tips om een veiliger bestuurder te worden. Vermijd afleiding, rijd met een veilige snelheid, en vermijd risicovolle manoeuvres. Hier zijn vier tips om je te helpen een betere chauffeur te worden. Je kunt ze vandaag al beginnen toe te passen. Deze tips kunnen je helpen om morgen een betere chauffeur te worden. Volg gewoon deze eenvoudige stappen en je zult snel resultaat zien. Als je echter twijfels hebt, aarzel dan niet om je rijboekje te raadplegen.

Afleidingen

Bij veel ongelukken en bijna-botsingen zijn afgeleide bestuurders betrokken. Afgeleid rijden is de oorzaak van bijna de helft van alle aanrijdingen met voertuigen en van 65 procent van de bijna-aanrijdingen. Het meeste afgeleid rijden gebeurt binnen drie seconden voor de botsing. Afleidingen die bestuurders afgeleid maken zijn bijvoorbeeld op een telefoon of tablet kijken, naar een voorwerp reiken, of zelfs make-up aanbrengen. Afleidingen waardoor bestuurders afgeleid worden, komen vaker voor dan je denkt.

Vermijden van risicovolle manoeuvres

Veilig een voertuig besturen vereist dat bestuurders de riskantste manoeuvres vermijden. Deze risicovolle manoeuvres zijn die welke een uitgebreide hoeveelheid oefening en een grote mate van vertrouwdheid met het voertuig vereisen. Bestuurders moeten anticiperen op veranderingen in de weg en de posities van andere voertuigen en voetgangers, voordat ze ze uitvoeren. Bij het overwegen van risicovolle manoeuvres moeten bestuurders zich eerst afvragen of hun gedrag hen al dan niet in gevaar zou brengen.

Tempo houden met het verkeer

Er zijn verschillende eenvoudige manieren om gelijke tred te houden met het verkeer. De drie-seconden-regel is een effectieve manier om je snelheid aan te passen om het ruimtekussen tussen jou en het verkeer voor je te behouden. Als je in een roedel voertuigen reist, probeer dan naar de linker of rechter rijstrook te gaan om tegemoetkomende voertuigen te laten passeren. Vermijd abrupte rijstrookveranderingen of snelheidsveranderingen om andere bestuurders niet te verrassen. Dit kan je leven redden!

Het dragen van een veiligheidsgordel

Behalve levens redden is het dragen van een veiligheidsgordel ook de wet. Of je nu een passagiers- of een bedrijfsvoertuig bestuurt, de wet van de traagheid geldt. Als je geen gordel draagt, zal je lichaam vooruit blijven bewegen. Zelfs de airbags zullen deze beweging niet tegenhouden, dus is het nog steeds van cruciaal belang een gordel te dragen.